China National Bluestar, som igår kjøpte opp norske Elkem, kjøpte opp silikonvirksomheten til franske Rhodia i 2007.

Nå advarer franske fagforeningsledere ved Bluestar Silicones Elkem-ansatte mot kinesiske Bluestar, skriver Dagens Næringsliv.

- Det er åpenbart at de trenger Elkems teknologi. Men når kineserne har lært seg det de trenger, er det ikke sikkert at de trenger å beholde nordmennene lenger. Vær forberedt på det verste. Vi har ingen gode fremtidsutsikter med dem. Kineserne er som vampyrer. De kommer og suger til seg teknologien vår for å ta den med seg tilbake til Kina, sier Jean Granjon ved Bluestar Silicones i Frankrike til DN.

Hemmelig møte i Frankrike
7. oktober ifjor møtte en norsk fagforeningsdelegasjon på 13 personer, som også besto av Elkems tidligere HR-direktør Karin Aslaksen, som i dag er HR-direktør i Orkla, sine fagforeningskolleger ved Bluestar Silicones i Frankrike. De franske lederne måtte skrive under på en konfidensialitetserklæring om at de ikke skulle fortelle om dette uformelle og hemmelige møtet. Det ble heller ikke skrevet noe referat.

- Men ryktene spredte seg fort. På den nasjonale fagkongressen til kjemisk avdeling i CGT uken etter, var det mange som snakket om kineserens interesse for Elkem, sier Jean Granjon til DN.

Ifølge fagforeningskollega Eric Ulme har det ikke vært gjort noen investeringer siden kineserne overtok franske Rhodia i 2007, og det er heller ingen åpenhet om fremtidsplanene. Granjon og Ulme spør seg hvorfor kineserne vil produsere i Frankrike når de kan produsere mye billligere i Kina. Begge tror kineserne har lagt ned den franske fabrikken om fem år.

- Sakte, men sikkert vil vi bli stengt. Her vil det snart bare bli et lager med noen få ansatte, Granjon til Dagens Næringsliv.

- Hverken imperialister eller vampyrer
Konsernsjef Robert Lu i Bluestar avviser overfor DN at selskapet er som vampyrer som suger til seg teknologi og ideer.

- Kina er en mulighet for nye fabrikker, men det kan også være andre land. Vi er ikke bare i Kina, vi er globale, akkurat som Elkem. Vi ønsker å utnytte synergiene mellom selskapene og utvikle Elkems ideer i Kina og Asia. Vi vil sannsynligvis ikke åpne nye fabrikker i Norge, men vil heller ikke stenge ned gamle, sier Lu til DN.

Les også: - Ikke en pakke man kan ta med seg hjem

<b>Kinas kommunistparti overtar Elkem</b>

<b>LO kritisk til Elkem-salg</b>

<b>- Ingen norske har løfteevne</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.