Ludvik Sandnes fra The Royal Bank of Scotland på tirsdagens pressekonferanse om salget av Elkem til China National Bluestar.

Her er mannen bak Elkem-salget

null

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Salget av Elkem startet med en middag på restaurant Statholdergaarden i Oslo, skriver Dagens Næringsliv.

Orklas konsernsjef Bjørn Wiggen bekrefter at salget av Elkem startet med en telefon fra Ludvik Sandnes, som nå er seniorrådgiver i Royal Bank of Scotland.

Sandnes var forøvrig Wiggens første sjef i Orkla, da Wiggen startet der som analytiker i 1983. Frem til Sandnes tok kontakt ifjor høst hadde ikke Orkla definert at Elkem var til salgs.

- Vi så at Elkem var i en vanskelig situasjon i Orkla, og fant frem til Bluestar som vi mente ville være den beste kjøperen, sier Ludvik Sandnes til Dagens Næringsliv.

- Et flott chambre séparée
17. oktober ifjor kom Ren Jianxin, toppsjef i China Chem og styreleder i Bluestar, til Norge, og Sandnes inviterte på middag i Statholdergaarden i Oslo.

- Vi hadde et flott chambre séparée, og spiste deilig reinsdyr. Et naturlig valg for prosjektnavn for Elkem ville jo vært «Elk», men siden vi spiste reinsdyr ble det «Reindeer», ikke «Elk». Dagen etter møtte vi Wiggen hos Orkla, og etterhvert var det klart at Orkla ville selge Elkem. Underveis ble vi bekymret for konkurrentene, koreanske Posco og amerikanske Globe, men vi beholdt forspranget hele veien, sier Sandnes.

Med Elkem-salget på plass, har Orkla i løpet av et drøyt år solgt unna, vannkraft, skog, Elkem og aksjer, for nærmere 22 milliarder kroner.

Øverst på agendaen til Wiggen nå, står ifølge DN ikke salg, selv om aksjene i Rec, samt Borregaard, fortsatt er til salgs.

Les også: - Kineserne er som vampyrer

- Ikke en pakke man kan ta med seg hjem

Debatt 

DN vil gjerne at du deltar i debatten og diskuterer denne saken. Vi ønsker en god og saklig debatt, og krever at du registrerer deg med fullt navn. Debatten modereres underveis. Vi fjerner innlegg som vi mener ikke hører hjemme i det offentlige rom.

Med vennlig hilsen
Amund Djuve, sjefredaktør