Den svenske gravejournalisten Janne Josefsson fra Svergies television (SVT) var gjest hos "Skavlan" sist fredag.

Der fortalte han om neste program av "Uppdrag Granskning" som handler om hvordan 80.000 svenske ungdommer som jobber og bor i Norge lever, skriver Dabladet.

Blant annet utttrykte han forbauselse over hvilke jobber svenskene er villig til å ta, og trakk frem skrelling av bananer som et eksempel.

- Da vi filmet det, kvapp vi til. Dere har et pålegg i Norge, en skikkelig smørje. Det ser ikke godt ut, ingen svensker ville spist det, sa Josefsson til Skavlan.

Skreller til Banos
Dagbladet møtte igår de svenske ungdommene som sitter i et fabrikklokale på Tveita i Oslo og skreller bananer som skal brukes i pålegget Banos.

En av dem, 20-årige Linnea Nodelijk fra Södertelje utenfor Stockholm, sier det er en "skitjobb", men at hun kan høre på musikk mens hun jobber og tjener helt greit.

Norske ungdommer har hun ikke mye positivt å si om:

- Nordmenn er "tjukke i huet" og late. Når jeg jobber sammen med nordmenn skal de ha pause hele tiden, mens svenskene er flittige og gjør alltid en bra jobb, men legger til at hun er takknemlig for at Norge finnes da hun ellers ikke vet hva hun hadde gjort.

- Latterliggjøring

Fabrikksjef Ståle Snartland på Sunda som lager Banos, sier til Dagbladet at en helt vanlig industriarbeiderjobb blir latterliggjort i det svenske programmet.

Snartland mener journalist Janne Josefsson var nedlatende overfor jobben svenske ungdommer gjør på Sunda-fabrikken.

Josefsson forsvarer seg overfor avisen med at han bare forteller hvordan norske ungdommer reagerer når de ser bildene fra fabrikken.

Les også: Svenskeboomen fortsetter

<b>Svensker risikerer å bli «tvangsnorske»</b>

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.