- Vi tok først initiativ til å kjøpe First Hotels virksomhet i Danmark. Da det ikke gikk, besluttet vi å selge den operative delen av vår danske virksomhet til First Hotels. De neste årene vil vi konsentrere oss om å realisere de største og mest spektakulære hotellene i Nord-Europa i Trondheim, Stockholm, Malmö og Göteborg, sier Petter A. Stordalen, eier og styreleder i Nordic Choice Hotels.

Han anslår at Choice samlet har tapt 650 millioner kroner over de siste 10 årene i København.

- Angrer du på at dere satset på Danmark?

- Jeg angrer intet! Vi lyktes ikke med å bli nummer 1-aktøren i København, men vi har lyktes med å bli den største skandinaviske aktøren. Så da er det ikke så ille å mislykkes i Danmark, sier Petter A. Stordalen til DN.no.

- Hvorfor er det danske hotellmarkedet så mye vanskeligere enn det norske og svenske?

- Hadde jeg visst svaret på det, hadde jeg unngått å tape så mye penger! Det har vært tøft der i flere år, men hvis det snur i et slikt marked, så snur det fort. Og mye tyder på at det har passert bunnen nå. Men når ikke vi klarer å få det til i København, er det bra at andre får det til. Selv satser vi nå tungt på Sverige og Norge og har 4000 rom på gang. Det er snakk om kjempeprosjekter! Tross alt var den danske virksomheten bare en veldig liten del av hotellvirksomheten vår, understreker Stordalen.

Tøff konkurranse
For ett år siden skrev Dagens Næringsliv om hotellboomen i København. Men samtidig som det ene nye storhotellet etter det andre åpnet, falt prisene og gjestene uteble.

- 2008 var ille, men 2009 var mye, mye verre. Etterspørselen sank med 8,4 prosent og romprisen noe tilsvarende. Dette alene gjorde at hotellenes inntekt per tilgjengelige rom sank med omtrent 17 prosent, sa Ole Egholm, direktør i Dansk Branche-analyse, til DN.

Les mer: Stortap for Stordalen i København

Kjempetap
Regnskapsanalysen fra Egholm viste at Choice Hotels - eid av Petter A. Stordalen - var den kjeden som hadde tapt mest i København:

I perioden 2001-2008 tapte Choice 364 millioner danske kroner. Sannsynligvis enda mer, ifølge administrerende direktør Torgeir Silseth i Nordic Choice Hotels.

- For vår del har vi tatt disse tapene hvert år og alle verdier er nedskrevet. Det er stygge tap, og vi vil ikke tjene penger i 2010 heller. Markedet er en katastrofe, rett og slett. Uten tegn til bedring, sa Silseth til DN for ett år siden.

Gir opp
Nå har Nordic Choice fått nok og gir opp Danmark:

- Vi har ikke oppnådd stordriftsfordelene vi trenger for å utvikle våre danske hoteller. Da er det naturlig å finne en løsning lik den vi nå har gjort, sier Torgeir Silseth i en melding.

First Hotels overtar driften av de danske Nordic Choice-hotellene. Nordic Choice videreføres i Danmark som franchise-foretak.

Satser på Sverige og Norge
Avtalen som nå inngås omfatter i alt 12 hoteller, hvorav ti er lokalisert i Stor-København. Dermed blir First Hotels den største hotelloperatøren i den danske hovedstaden.

- Vi vil møte markedet med et bredt tilbud av kvalitetshoteller, og gjennom det som nå skjer vil både Nordic Choice-kundene og First-kundene få flere valgmuligheter i Danmark, sier administrerende direktør Helge Krogsbøl i First Hotels i en kommentar.

Nordic Choice gikk for alvor inn i det danske markedet i 2000 med oppkjøpet av hotellene som lå under Nordisk Hotel Group. Etter 11 års tilstedeværelse vil Nordic Choice nå konsentrere seg om det svenske og norske markedet som utgjør nærmere 95 prosent av selskapets omsetning.

Les også: Stordalen bygger ved Arlanda (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.