På terrassen på luksushotellet Hermitage i Monte Carlo sitter Petter A. Stordalen og hans administrerende direktør Torgeir Silseth. Stordalen er foreløpig avslappet og tar knivingen om tittelen Entrepreneur of the year 2011 med ro. Han har ikke de store forhåpningene.

- Jeg føler meg som Eddie the Eagle, sier Stordalen til Dagens Næringsliv, og sikter til den engelske skihopperen som aldri lyktes i bakken.

- Jeg er vel ingen favoritt. Men Eddie hadde vel muligheter, på virkelig gode dager, å komme over kulen, spør Stordalen og kikker bort på Torgeir Silseth. Silseth er taus.

- Top five
Erik Gudbrandsen i Ernst & Young mener Stordalen er en av favorittene.

- Vi har sett nøye på alle kandidatene og mener han er top five, mener Gudbrandsen.

Klokken ni fredag er det alvor. Stordalen skal inn til en 20 minutters krysseksaminasjon. Foran juryen er han tydeligvis raskt på offensiven, setter seg ivrig ytterst på sofaen og vifter med armene i kjent stil.

Ekstragrilling
- Fy fader, det gikk fort! Jeg fikk bare såvidt fortalt historien min. Men jeg føler samtidig jeg gjorde mitt beste. Jeg var bare nervøs i 15 sekunder, bedyrer Stordalen når eksamen er unnagjort og han mottar lykkeønskninger i brevs form fra statsminister Jens Soltenberg.

Så kommer nervene for fullt igjen. Mot alle odds vil juryen ha tilleggsinformasjon. Det har aldri skjedd før, ifølge Ernst & Youngs representanter.

- I dag har det kokt! Det er mulig jeg ikke skal si dette, men jeg har fått høre at juryen opprinnelig hadde to favoritter. Nå er visst jeg blitt favoritt nummer tre. Det er jo helt vilt når du ser hvem jeg konkurrerer mot, sier han til Dagens Næringsliv.

Førstekvinnen
Ingen skandinav har tidligere vunnet prisen World Entrepreneur of the year, gründernes Oscar. Det skulle heller ikke skje denne gangen. I stedet ble det Olivia Lum fra Singapore som vant. Hun etablerte selskapet Hyflux i 1989 med 90.000 kroner i startkapital, og omsetter i dag for nærmere tre milliarder innen teknologi og utstyr for avsalting og vannrensing i Sørøst-Asia, Midtøsten og Nord-Afrika.

Hun er tidenes første kvinnelige vinner og var absolutt ingen forhåndsfavoritt.

Les hele reportasjen og se bildene fra Monte Carlo i Dagens Næringsliv mandag.

Les også: Tror han kan forandre verden (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.