Stordalen har regnet ut hva han er god for

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

2010-resultatene i hotelleier og investor Petter Stordalens selskaper er nå klare, og han kan begynne å regne på verdien av sitt forretningsimperium.

Stordalens største verdier ligger i hotellkjeden Nordic Choice.

Med en omsetning på 5,1 milliarder kroner og en kontantstrøm på 500 millioner kroner er kjeden ifølge Stordalen verdt mellom 5,1 og 10,7 milliarder kroner, skriver Dagens Næringsliv.

- Det er vanskelig å sette en eksakt verdi på selskapet. Den historiske fortjenesten tilsier en verdi på fem milliarder kroner, mens omsetningen tilsier en verdi på 10,7 milliarder kroner. Midt imellom ligger kontantstrømmen (tilsvarende ebitda), som tilsier en verdi på 7,6 milliarder kroner. Verdien avhenger av hvem som kjøper, og hvilke synergier kjøper kan legge inn. Jeg synes de børsnoterte hotellselskapene er litt høyt priset, sier Stordalen, som sitter med en analyse av Europas børsnoterte hotellkjeder foran seg.

Han baserer verdianslagene på sammenlignbare selskaper.

Dansk pengesluk
Medregner man forvaltningsselskapet, private eiendommer, kunst og gjeld, er Stordalen ifølge egne anslag verdt rundt 10,5 milliarder kroner. I sitt mest optimistiske anslag er han god for 13,6 milliarder kroner.

I Danmark har imidlertid pengene rent ut.

Tall som DN har fått tilgang til, viser et tap på 220 millioner kroner for Stordalen i Danmark ifjor, og hele 800 millioner kroner siden oppstarten for ti år siden.

Underskudd
For selskapet Home Invest, som inkluderer alle Stordalens selskaper, endte fjoråret med et driftsunderskudd på 57 millioner kroner.

- Det blir smalhans i år, legger han til om sitt eget forbruk når han registrerer at selskapet hans ikke betaler utbytte i år.

Men Stordalen har blitt stadig mer opptatt av kontantstrøm, og mener det er det hans bedrifter bør verdsettes etter.

- Det er kun to ting som gjør at man ikke overlever, det er mangel på kontanter eller kontantstrøm, sier Stordalen til DN.

I Danmark blir det imidlertid ingen ny smell i år. Stordalen ga nemlig bort driften av sine danske hoteller til konkurrenten Asmund Haare i mars i år.

Stordalen gir opp «katastrofemarked»Les også: - Jeg føler meg som Eddie the Eagle

Fikk 4,5 mill. - per rom!

Debatt 

DN vil gjerne at du deltar i debatten og diskuterer denne saken. Vi ønsker en god og saklig debatt, og krever at du registrerer deg med fullt navn. Debatten modereres underveis. Vi fjerner innlegg som vi mener ikke hører hjemme i det offentlige rom.

Med vennlig hilsen
Amund Djuve, sjefredaktør