Flere Norwegian-passasjerer har den siste tiden reagert på at selskapet benytter seg av utenlandske flyselskaper.

Grethe Nilsen-Farset fra Drammen kunne igår fortelle til DN.no at hun tre ganger på to måneder har reist med ukjente selskaper istedenfor Norwegian.

Les også: Ukjente selskaper flyr for Norwegian

- Vi beklager, og har forståelse for at våre passasjerer blir skuffet over at vi ikke har kapasitet til å fly alle avganger med egne fly, sa informasjonssjef Åsa Larsson i Norwegian til Dagens Næringsliv igår.

Årsaken er en arbeidsgiverkonflikt. I februar sa pilotforeningen opp kollektivavtalen fordi de mente Norwegian hadde brutt avtalen. Som en følge av dette fikk Norwegian problemer med å få pilotene til å påta seg overtid.

Det dette som har ført til at selskapet måtte leie inn fly fra utenlandske selskaper, for å unngå å kansellere ruter.

company: nas

Lik jobb, annen lønn
Kjernepunktet i konflikten mellom pilotene of Norwegian har vært flyselskapets stadig større bruk av vikarbyråer i stedet for å ansette piloter i faste stillinger. Pilotforeningen mener Norwegian slik unngår arbeidsgiveransvar og at disse kontraktspilotene blant annet får dårligere lønnsbetingelser enn de som er fast ansatt.

Flyselskapet sparer penger på å leie inn piloter fra de utenlandske vikarbyråene Arpi og Parc Aviation. Pilotene er i stor grad rekruttert fra Skandinavia, og utfører de samme oppgavene som Norwegians faste ansatte. Men til en annen lønn, og andre betingelser, skriver Nordlys på sine nettsider.

Idag er det klart at konflikten kan gå til Riksmeklingsmannen.

Norwegian har, via arbeidsgiverorganisasjonen NHO luftfart, fått frist til i ettermiddag, fredag, med å svare på pilotforeningens krav.

Hvis kravene ikke blir møtt, vil pilotene bryte forhandlingene. Konflikten går dermed til Riksmeklingsmannen, skriver Tromsø-avisen Nordlys idag.

Les også: Norwegian-piloter kan gå til streik

Flere utenlandske leieavtaler
Totalt har Norwegian fått godkjent leieavtaler med syv selskaper av Luftfartstilsynet.

Disse er blant annet; Jet2.com, Thomson Airways Ltd., SmartLynx Airlines Ltd. og Transavia Airlines.

Norwegian bekrefter overfor VG at det har vært flere tilfeller av at andre selskaper har erstattet Norwegian i den siste tiden.

Les også:

Norwegian flyr flere og fullere fly

Trusler mot Norwegian-fly i Aten (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.