Den ferske arbeidsmarkedsrapporten fra Statistisk sentralbyrå, aku-rapporten, er nok en rapport som viser at vi er langt bedre stilt her til lands enn de er i mange av våre naboland. Aku-rapporten viser at arbeidsmarkedet holdt seg stabilt fra mars til juni 2012. I juni stod 3,0 prosent av arbeidsstyrken uten jobb, det samme som i både mai og i april.

Ledigheten utvikler seg som ventet, og den er også i tråd med Norges Banks forventninger.

 



Tallet på registrerte arbeidsledige og ordinære tiltaksdeltakere hos NAV gikk imidlertid opp med 2000 personer.

Sysselsettingen flater noe ut
Sysselsettingen økte i denne perioden, med 6000 personer. Dette er innenfor feilmarginen til aku-undersøkelsen, men er likevel i tråd med en signifikant vekst i sysselsettingen siste året, skriver SSB.

Seniroøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets skriver i sin kommentar til de ferske aku-tallene at både sysselsettingen og arbeidsstyrken viser avtakende, men solid vekst.

Sett i sammenheng med tallene fra nav, venter DNB Markets at ledigheten vil øke noe de neste månedne.

- Vi har sett tendenser til oppgang i ledigheten ved arbeidskontorene de siste månedene. Våre dagsferske prognoser innebærer en svak oppgang i AKU-ledigheten, fra 3,2 prosent i år til 3,3 prosent neste år, skriver Haugland i oppdateringen.

Også seniorøkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken påpeker at veksten i både sysselseetting og arbeidsstyrken ser ut til å flate ut.

- Fremover venter vi at arbeidsmarkedet svekkes noe, med en sysselsetting som er lavere enn arbeidsstyrken, skriver Due-Andresen.

Handelsbanken venter at ledigheten ender på 3,2 prosent i år.

Ingen av dem tror de ferske tallene vil kunne endre Norges banks rentesetting.

Høy ledighet rundt oss
Arbeidsledigheten i eurosonen var på 10,6 prosent i juni. Vi skal ikke lenger enn til Sverige og Danmark for å finne langt tøffere forhold enn i Norge. Arbeidsledigheten var på 7,5 prosent i Sverige i juni og 8,0 prosent i Danmark. Ledigheten økte i begge landene, med henholdsvis 0,2 prosent og 0,4 prosent.



 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.