Over 1200 personer i snitt er de siste årene anmeldt for trygdesvindel.

Les: Anmeldt trygdesvindel for 883 millioner

- Det er stor kreativitet i enkelte saker, forteller Magne Fladby, seksjonssjef i Nav.

Lyver på seg jobb og inntekt
En gjenganger er saker der man oppgir en fiktiv arbeidsgiver. Falsk kontrakt og falske lønnslipper brukes så til å få utbetalt sykepenger.

- Noen av disse har opprettet enkeltmannsforetak, andre har samarbeidet med arbeidsgiveren, sier Fladby.

I andre tilfeller har Nav avdekket at personen faktisk er ansatt, men at lønnen er en helt annen enn den som er oppgitt til Nav.

- Vi ser at enkelte blåser opp inntekten når de krever sykepenger. I slike tilfeller anmelder vi også arbeidsgiveren, sier Fladby.

De aller fleste anmeldelsene gjelder dagpenger.

- Man melder inn alt for få arbeidstimer til Nav. Gjennomsnittsbeløpet er på over 100.000 per anmeldelse, forteller Fladby.

Lurer legen
Det er ikke bare arbeidsgivere som hjelper folk å svindle til seg trygdeytelser. Nav behandler til enhver tid saker der leger bidrar til at noen får støtte de ikke har rett på.

- Det er veldig vanskelige og ressurskrevende saker. Disse sakene bygger på tips, og her er både lege og pasient interessert i å holde det skjult, forteller Fladby.

Han viser en av de groveste sakene som har blitt avdekket de siste årene, der en lege og en psykolog for noen år siden bidro til til at en gruppe marokkanere svindlet statskassen for mer enn 150 millioner kroner.

Les: Leger tar betalt for å hjelpe pasienter med trygdesvindel

- Vi ser også eksempler på at legene er blitt lurt av den som angivelig er blitt syk, sier Fladby.

Nokså gode råd
I jakten på svindelen leter Nav bredt, blant annet på ulike diskusjonsfora på internett.

 

- Når vi får mistanke om misbruk innhenter vi bred dokumentasjon. Det vi ser på internett kan være et element, sier Fladby.

På enkelte av forumene kan man finne tips og råd om hvordan man skal gå frem for å få en stønad, eller for eksempel uføretrygd.

- Vi har registrert at det gis nokså gode råd om hvordan man kan oppnå å få en ytelse på feilaktig grunnlag, sier Fladby.

DN.no har søkt på nettet, og har funnet flere tråder der det diskuteres hvordan man får ulike ytelser fra Nav.

"50 prosent stilling er nok for meg", "Hvor stor er sjansen for å få innvilget varig uføretrygd", og "Hvordan er prosessen med å få uføretrygd?" spør noen, og andre forumbrukere kommer med tips og råd.

Store mørketall
Det svindles for langt mer enn det man ser i de anmeldte sakene.

- Vi har flere saker der vi mener at stønader er misbrukt, men der det er vanskelig å føre dokumentasjon på at det er gjort med forsett, sier Fladby.

I tillegg er det grunn til å tro at det er finnes misbruk man ikke har oppdaget. Disse mørketallene er ikke kartlagt, men en rapport fra Prova samfunnsanalyse fra 2011 kan gi en pekepinn på hvor landet ligger. Denne rapporten anslår at det er misbruk i seks prosent av utbetalingene av sykepenger, i overkant av to milliarder kroner.

- Det er store usikkerhetsmomenter med slike anslag, men det betyr uansett at det er potensiale for å avdekke mer svindel enn vi gjør i dag, sier Fladby.

Kan straffes med fengsel
Ifølge Fladby straffes trygdesvindel for beløp som overstiger grunnbeløpet i Folketrygden (ca 80.000 kroner) med ubetinget fengsel

Dette er noen av dommene fra i år:

Gulating lagmannsrett 20. april 2012 - Sykepenger og rehabiliteringspenger, svart arbeid

Gjelder drosjesjåfør som ikke ga opplysninger om at han drev egen virksomhet.

431 223 kroner

Fengsel i ett år

Inkluderer også skatteforhold

Avdekket i samarbeid med Skatteetaten



Nedre Telemark tingrett, 19. juni 2012 - Sykepenger

Oppga uriktige opplysninger til NAV. Det var ikke var drift i selskapet, og personen hadde derfor ikke inntektstap og heller ikke rett på sykepenger.

410 000 kroner

Fengsel i 7 mnd

Fradømt retten til å ha stilling som daglig leder eller styreleder i et AS for alltid



Borgarting Lagmannsrett 17.02.12 - Uførepensjon

Drevet egen næringsvirksomhet (enkeltmannsforetak), men firmaet stod registrert på ektefellen. Inntektene er holdt skjult for myndighetene.

1,6 millioner + skattesvindel på flere millioner kroner

2 års fengsel, hvorav 1 år ble gjort betinget

Fradømt retten til å drive næringsvirksomhet i 3 år(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.