I dag er NSBs raskeste tilbud mellom byene ettermiddagstoget fra Oslo til Bergen, som har en reisetid på seks timer og 26 minutter.

Fra 9. desember er reisetiden på denne togavgangen seks timer og 52 minutter – med andre ord en økning på 26 minutter, skriver Bergens Tidende.

Etter omleggingen er det morgentoget fra Bergen som vil være raskest, med en reisetid på seks timer og 29 minutter.

Ifølge avisen brukte ekspresstoget litt over seks timer mellom Bergen og Oslo for 35 år siden.

Årsaken er paradoksalt nok at NSB fra desember øker antall avganger på Østlandet og mellom Bergen og Voss. Den økte frekvensen sørger for lengre reisetid.

– Vi driver en enkeltsporet jernbane og togene må møtes på stasjonene for å passere hverandre. Når vi får flere avganger rundt Oslo og Bergen, betyr det at passeringene må skje på andre tidspunkt tilpasset det nye ruteopplegget, forklarer salgs- og markedsansvarlig for Bergensbanen, Henning Lirhus.

Trøsten for travle reisende må være at togene brukte rundt 15 timer på strekningen da Bergensbanen ble åpnet for alminnelig ferdsel 1. desember 1909. Dit er det langt igjen, skriver Nationen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.