En hjernekirurg ved sykehuset har tatt ut vevsprøver fra hjernen til 122 pasienter, melder TV 2.

Saken kom for en dag da Statens helsetilsyn i august i år mottok et anonymt brev der det ble varslet om forskningsprosjektet.

«Ved tre kjente tilfeller har pasienten fått hjerneblødning i forbindelse med utredningen. Dersom dette prosjektet ikke er tilfredsstillende etisk vurdert bør dette gjøres! Det bør også kontrolleres om tilfellene med komplikasjoner i forbindelse med utredning er registrert som uventede hendelser», heter det blant annet i brevet.

Innrømmer blødninger
Når det blir tatt slike vevsprøver, kan det forårsake hjerneblødning.

Prosjektet inkluderer også vevsprøver av pasienter der man i utgangspunktet skal inn og fjerne vev som en del av behandling eller diagnostisering.

To av de tre pasientene ble påført hjerneblødning og store skader som følge av prøven. Den siste pasienten er død, men det er uklart om det kan settes i sammenheng med prøvetakingen.

Hjernekirurgen innrømmer selv overfor Helsetilsynet at minst to av hjerneblødningene er en direkte konsekvens av vevsprøvene som ble tatt av hjernen til pasientene.

– Alvorlige hendelser
Forskningsdirektør Erlend Smeland ved Oslo universitetssykehus sier at sykehuset ser meget alvorlig på saken.

– Dette er alvorlige hendelser. Det er alvorlige komplikasjoner som har skjedd i forbindelse med en forskningsstudie, sier han.

Han sier at prøvene er blitt tatt i forbindelse med hjerneoperasjoner.

– I to tilfeller mener man det er sannsynlig at det er kommet blødning i forbindelse med at man har tatt prøve av hjernevevet, forteller Smeland.

Sykehuset har gitt Statens helsetilsyn en redegjørelse i forbindelse med saken. De har nå stanset prosjektet mens de venter på tilsynets vurdering.

– Vi redegjør også for Regional etisk forskningskomité. Nå avventer vi responsen. Studien er midlertidig stoppet på grunn av disse to komplikasjonene. Vi må se om det er tilstrekkelig å endre prosedyre og om vi må gi en bedre pasientinformasjon i fremtiden, sier Smeland.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.