Både LO og Arbeidstilsynet mener derimot det bør innføres spesielle overgangsregler for kroatiske arbeidere, for å hindre sosial dumping.

Kroatia blir høyst sannsynlig medlem av EU fra 1. juli i år, og dermed også av EØS-området. Det gir i utgangspunktet kroatiske arbeidere samme mulighet til å søke jobb i Norge som alle andre EØS-borgere.

Arbeidsdepartementet vurderer nå om det skal innføres tidsbegrensede overgangsordninger som regulerer kroatiske arbeidstakeres adgang til det norske arbeidsmarkedet. I et høringsbrev ber departementet om synspunkter fra organisasjoner i arbeidslivet.

Felles arbeidsmarked
En overgangsordning er et unntak fra retten til fri bevegelighet for arbeidstakere innen EØS-området. Norge innførte slike tidsbegrensede overgangsregler ved utvidelsene av EU/EØS i 2004 og 2007, de siste for arbeidere fra Bulgaria og Romania. Disse overgangsreglene er nå opphevet.

En overgangsordning betyr i praksis at kroatiske arbeidere eller deres arbeidsgivere må søke om oppholdstillatelse. Det stilles også krav til lønns- og arbeidsvilkår.

– Ikke behov
Arbeidsgiverorganisasjonene NHO, Spekter og Virke er samstemmige i sin konklusjon: Det er ikke behov for spesielle overgangsregler som begrenser kroatiske arbeidstakeres adgang til det norske arbeidsmarkedet.

Overgangsregler vil innebære en unødig begrensning av arbeidskraftmobilitet i en situasjon hvor norske virksomheter trenger arbeidskraft, skriver Virke i sitt høringssvar.

Arbeidsgiverorganisasjonene viser til at tidligere overgangsregler ikke har begrenset arbeidsinnvandringen i særlig grad, og at slike regler betyr mer byråkrati både for arbeidstakere og arbeidsgivere.

Motvirke sosial dumping
LO derimot mener det er riktig å innføre overgangsregler for kroatiske arbeidstakere når Kroatia blir en del av EØS-området.

Overgangsregler kan bidra til å hindre sosial dumping ved å sikre mer ordnede lønns- og arbeidsforhold. Reglene kan blant annet gi Arbeidstilsynet hjemmel til å gripe inn der det er mistanke om sosial dumping, skriver LO i sitt høringssvar.

Arbeidstilsynet er av samme oppfatning. Selv om en overgangsordning erf#229smessig ikke vil redusere omfanget av arbeidsinnvandring til Norge, vil den bidra til at den kan foregå i ryddige rammer og med anstendige lønns- og arbeidsvilkår for de utenlandske arbeidstakerne, skriver Arbeidstilsynet.

Kroatia har 4,4 millioner innbyggere. Arbeidsløsheten er på snaut 18 prosent, og stigende. (©NTB)

Les også: Innvandrere har opparbeidet seg rett til 376 milliarder kroner - på syv år

LES: Finanstilsynet: Arbeidsinnvandringen kan utløse boligkrakket

Flere signaler om kjøligere boligmarked (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.