Statoil ASA har inngått en avtale om salg av minoritetsandeler i feltene Gullfaks og Gudrun på norsk sokkel samt om å selge seg ut av Schiehallion og Rosebank, to felt på britisk sokkel hvor selskapet ikke er operatør og som ligger utenfor Statoils kjerneområder.

- Med denne transaksjonen realiserer vi verdier skapt gjennom utvikling av Statoils eiendeler. Samtidig frigjør vi kapital for investeringer i prosjekter med høy avkastning i våre kjerneområder, inkludert de nye funnene på norsk sokkel. Vi viser nok en gang evne til å skape verdier gjennom aktiv porteføljeforvaltning i tråd med vår strategi, og vi styrker vår finansielle handlekraft ytterligere, sier konsernsjef Helge Lund i Statoil i en pressemelding mandag morgen.

Innleder partnerskap
Statoil reduserer eierandelen i Gullfaks fra 70 til 51 prosent og går fra 75 til 51 prosent i Gudrun. Selskapet beholder operatøransvaret for begge feltene.

I tillegg til et kontantoppgjør på 2,65 milliarder dollar, nær 16 milliarder kroner, innebærer avtalen med det østerrikske olje- og gasselskapet OMV en betinget betaling til Statoil og innleder et partnerskap mellom de to selskapene.

company:stl

- Statoil ser frem til å styrke samarbeidet med OMV på norsk sokkel. OMV er allerede en verdsatt partner på feltene Edvard Grieg og Aasta Hansteen, og denne avtalen gir oss muligheten til å videreutvikle samarbeidet mellom våre to selskaper, sier Lund i pressemeldingen.

- Dette er en vinn-vinn-avtale for Statoil og OMV. I tillegg til eiendelene, er jeg særlig stolt av at vi inngår et partnerskap med et verdensledende selskap innen offshoreteknologi og økt utvinning, tilføyer konsernsjef Gerhard Roiss i OMV.

Frigjør milliarder
Statoil forventer å inntektsføre en gevinst på fra transaksjonen estimert til mellom 1,3 og 1,5 milliarder dollar. Den estimerte gevinsten vil bli justert for aktiviteten mellom økonomisk dato 1. januar 2013 og tidspunkt for endelig gjennomføring.

Transaksjonen gjør at Statoil frigjør rundt 7 milliarder dollar i investeringsforpliktelser, hvorav 5,5 milliarder dollar i perioden frem til 2020. Anslagene inkluderer ikke potensielle investeringer i Shetland/Lista-formasjonen på Gullfaks.

Les også: Statoil-funn var ikke drivbart

Les mer på DN.no idag:

Samsungs egentlige ener
- Dette kan markere slutten på et 30 års langt bullmarked (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.