Et feil siffer på et tollskjema gjorde at Mester Grønn måtte betale 64 millioner kroner i toll og avgift på roseimport fra Kenya og Tanzania, skriver Dagens Næringsliv.

Det er nemlig fullt tollfritak på slik import fra Afrika.

Betalingsfristen var 14 dager, og kravet bidro til å sende blomsterfirmaets 2012-resultat over i minus

Tvisten om rosepartiet får Mester Grønn-sjef Erling Ølstad til å se rødt.

– Hele saken skyldes feil tall i et tollskjema. Vi har ikke tjent på feilen, staten har ikke tapt. Dette er et overtramp i regelrytteri. Tolletaten kan nemlig utøve skjønn, sier Ølstad til DN.

Tar det til retten
Ølstad og firmaet klaget først tolldistriktets vedtak om 249 prosent toll, seks millioner i renter, straffetoll og moms for i alt 64 millioner inn for Toll- og avgiftsdirektoratet.

Direktoratet sa endelig nei i april 2012. Finansdepartementet har ikke besvart en rekke henvendelser om roserøret. Nå går saken videre til retten.

– Vi skal forfølge den så langt vi kan – til Høyesterett eller menneskerettighetsdomstolen om nødvendig. Jeg finner meg ikke i å bli stemplet som kjeltring, sier Ølstad til Dagens Næringsliv.

«Byråkrati på sitt verste»
Mester Grønn medgir at dets tyske mellomledd feilaktig hadde satt «T2» i stedet for «T1» i en rubrikk på et tollskjema, like ens at Mester Grønn selv hadde et ansvaret for å foreta en etterkontroll ved ankomst.

Firmaet mener altså feilen i tollskjemaet som koster dem skjorta skriver seg fra det tyske mellomleddet og uansett er vanskelig å forstå ut fra tolletatens egen veileder.

– Denne saken er byråkrati på sitt aller verste. Det ser ut som man strekker regelverket så langt man kan i næringsfiendtlig retning, sier Høyres næringspolitiske talsmann Svein Flåtten til Dagens Næringsliv.

Han mener det hadde vært mulighet å utøve fornuftig skjønn – og for Finansdepartementet til å gripe inn.

Les hele saken i Dagens Næringsliv fredag, med kommentarer fra Finansdepartementet og Toll- og avgiftsdirektoratet.

På innsiden: Regelveldet


Les også: Ostetollen splitter de borgerlige (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.