Familien har drevet kaffeimperiet fra Bergen i syv generasjoner. Nå skal en europeisk kaffegigant overta selskapet, skriver Bergens Tidende.

Friele-familien beholder en liten eierandel inntil videre.

- Nå blir vi en del av verdens tredje største kaffeselskap. Dette vil styrke vår posisjon i det norske markedet, samtidig som det åpner for at vi kan utnytte vår kompetanse på spesialkaffe også utenfor Norge, sier Friele.

Sammen med broren Berent og datteren Birgitte, kontrollerte Herman Friele frem til i morges 55 prosent av aksjene i selskapet.

De resterende 45 prosent av aksjene er det den nederlandske kaffegiganten D.E Master Blenders 1753 (DEMB) som eier. De har vært på eiersiden i Friele siden 1988.Nå øker DEMB eierandelen til 90 prosent, og familien beholder 10 prosent.

- Vi beholder 10 prosent fordi vi følte det ble for mye å selge alt på en gang. I praksis har vi ikke så mye innflytelse med en så liten eierandel, men vi klarte ikke å kutte alle bånd med en gang, sier Friele.

Hvis Friele skulle prises på samme måte som DEMB, som ble kjøpt opp tidligere i år, ville hele Kaffehuset Friele få en prislapp på rundt 2 milliarder kroner. I så fall sitter familien igjen med i underkant av en milliard kroner etter dette salget.

Les også:
Børsjubel for Røkke jr.

- Vi skjuler mer enn Sverige og Danmark

- Orkla får heller flytte ut

- Visste ikke at dette kom til å bli svindyrt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.