Den tyske storbanken saksøkte investoren Alexander Vik torsdag, for å tvinge den norske investoren til å betale det han skylder, melder nettstedet Law360. I november ble Vik i retten stemplet som «uærlig», og dømt til å betale 1,4 milliarder kroner til banken.

Dommer Jeremy Crooke sa da at verken Vik eller hans selskap, Sebastian Holdings, hadde noen krav mot banken overhodet, og at Viks vitnemål var «uærlig».

Banken har ennå ikke mottatt summen Vik ble dømt til å betale, og har nå gått rettens vei, nok en gang, for å tvinge den norsk-svenske investoren å betale for seg.

Deutsche Bank ønsker ikke å uttale seg om saken på nåværende tidspunkt.

Les mer her: Vik beskyldt for juks og løgn

Banken sa i retten torsdag at Viks fond hadde misligholdt kravet han ble idømt i november. I begynnelsen krevde Vik 48 milliarder kroner av banken, men har selv endt opp med regningen for de feilslåtte valutaveddemålene i tiden før finanskrisen.

Over fire milliarder forsvant
Bakgrunnen for saken mellom Vik og Deutsche bank er en serie valutaveddemål som ble gjennomført i 2008. Investoren hadde hyret inn valutatraderen Klaus Said, som skulle investere 35 millioner dollar i ulike valutaprodukter,

Said valgte imidlertid veddemål av den svært risikable typen, såkalte «pivot target profit forwards». Avtalene inneholdt muligheten for begrenset gevinst, men ubegrensede tap.

Les mer her: Alexander Vik slår tilbake: - Rent vrøvl

Han veddet på at kursen mellom to valutapar, for eksempel amerikanske dollar og japanske yen, ville være stabil over en gitt periode på flere måneder. Da finanskrisen kom høsten 2008 gikk noen av veddemålene fryktelig galt. Over 700 millioner dollar, nesten fire og en halv milliard kroner, forsvant ut av Viks selskap i løpet av noen hektiske oktoberdager.

Falt i vannskålen
Viks nedtur begynte for alvor om morgenen 14. oktober 2008 da valutahandlene hadde begynte å generere massive tap.

Han måtte først overføre 98 millioner dollar for å dekke tapene på Saids valutaveddemål.

Bare noen timer senere kom det neste kravet på 212 millioner dollar. Vik hevder han på dette tidspunktet ikke forsto noe som helst, og at han ikke på noe tidspunkt hadde sett risikoen i valutaveddemålene. Han fikk heller ikke kontakt med sin mann i Deutsche Bank, Thomas Brugelmann. Av en intern korrespondanse i Deutsche Bank (DB) fremgår det at Brügelmanns Blackberry «skal ha falt i vannskålen til hunden» hjemme.

Les mer om saken:
Saksøker Deutsche Bank for milliarder
Ble grillet fra første minutt
Forvalteren brente av én milliard på en valutahandel.
Tapte 38 millioner i timen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.