I DN.nos julespalte snakker vi med et knippe kjente personer om den feilslåtte pengebruken. Hva har vært deres verste investering og hva har tapsprosjektene lært dem? Og når bruker de, med vel viten, penger ufornuftig? Førstemann ut er Petter Anker Stordalen (53).

Den energiske hotellinvestoren er ikke i tvil om hvilke investering som står igjen som hans aller verste.

- Min første tur til Danmark, sier Stordalen til DN.no, med henvisning til fiasko-oppkjøpene av hoteller i landet.

- Det tok meg drøyt 11 år før jeg innså at jeg hadde gjort alt feil. Det var kanskje den tøffeste innrømmelsen i mitt liv, sier han

Tresifret milliontap
I mars 2011 måtte investoren la konkurrenten First Hotels overta alle de 12 Nordic Choice-hotellene i Danmark. Sommeren før anslo Stordalen selv at kjeden samlet hadde tapt rundt 800 millioner kroner i landet.

- Uten tvil mitt største tapsprosjekt, sier Stordalen i dag.

Nederlaget til tross: Fra den dagen Nordic Choice solgte seg seg ut, var han fast bestemt på å komme tilbake. Og 19. mai i år skjedde det Stordalen selv kaller «det danske underet». Han er nå på plass med to store flaggskiphoteller midt i sentrum av København.

- Heldigvis er feil også en stor kilde til læring. Ofte lærer man mer av sine feil enn sine suksesser, sier han.

- En soloppgang
Noen knekk i selvtilliten, har han riktignok ikke fått av den dyrebare erf#229en. I alle fall ikke utad.

Usikkerhet er regelen, ikke unntaket.

- Hvilke investeringer bør man satse på i dag?

- Hvis man skal følge mitt eksempel, så er det svaret enkelt: reiseliv. En soloppgangsnæring på alle vis, svarer han.

- Mange mener vi går mot et år med lavere veksttakt for norsk økonomi. Bør nordmenn være bekymret?

- Nei. Kriser kommer og går. Jeg har opplevd minst fem kriser i mine 25 år som businessmann. Usikkerhet er regelen, ikke unntaket. Samtidig er det god personlig økonomistyring å spare i mer enn bolig og ikke leve over evne.

Mye fest og moro
Selv er han kjent for å ikke akkurat være moderat i pengebruken. Mannen, som ifølge årets utgave av Kapitals 400-rikeste liste er god for over 10 milliarder kroner, legger heller ikke skjul på at det innimellom kan grense til det ufornuftige.

Culture eats strategy for breakfast!

- Noen vil mene jeg bruker ufornuftig mye penger på fest og moro, sier Stordalen, før han ser sitt snitt til å forsvare seg:

- For meg er det et kanskje den beste investeringen jeg gjør. Det skaper samhold og bygger kultur. «Culture eats strategy for breakfast!».

Om Vinterkonferansen i Nordic Choice, der han samler 2500 medarbeidere, har han bare en ting å si:

- Det er Skandinavias hyggeligste og viktigste fest, spør du meg.

- Blir det fest til jul, også?

- Da reiser jeg bort sammen med kona, ekskona, tre unger og svigerfamilier. Ja, så godt som hele storfamilien, minus bikkja og minigrisene.

Følg med på DN.no for flere intervjuer i denne serien!

Les mer: (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.