–Vi har gjort en rekke henvendelser, både direkte og gjennom finansielle rådgivere. Det leder oss kun til en postboksadresse. Det er en pussig situasjon å være i, sier utviklingsdirektør Harald Martinsen i Sydvaranger Gruve til DN.

Det var lokalavisa «Finnmarken» som først rapporterte om den ukjente storeieren.

Det mystiske selskapet eier nå totalt 17,86 prosent av børsnoterte Northern Iron Limited, som i sin helhet eier Sydvaranger Gruve.

Postboksen stopper hos Dalnor Assets på De britiske Jomfruøyer.

Slike skatteparadiser blir ofte brukt for å skjule eierskap eller få lavere skatt.

Martinsen sier at han håper eierne vil gjøre seg synlige innen generalforsamlingen 29. mai.

Oppkjøpsforsøk strandet

Martinsen sier at selskapet har gjort det som det «innenfor rimelighetens grenser kan gjøre for å kartlegge eieren».

Dalnor Assets har økt eierskapet i Northern Iron Limited over flere år. Dersom det kommer et nytt bud på Northern Iron kan Dalnor Assets spille en helt avgjørende rolle.

I 2012 prøvde det indiske selskapskonglomeratet Aditya Birla Group, styrt av styrtrike Kumar Mangalam, å kjøpe Northern Iron i konkurranse med sveitsisk-russiske Prom­invest. Hvem som er eier bak Prominvest er heller ikke kjent. Begge interessentene trakk seg imidlertid til slutt. Det ikke-bindende budet var på langt høyere kurser enn dagens. Martinsen sier at selskapet ikke har noen holdepunkter for å si om noen av disse står bak den mystiske eierposten.

– Eneste lille tilleggsargument er at noen tydeligvis har vist interesse tidligere, men her er det en åpen investering på gang.

Underskudd og bonus

Sydvaranger Gruve går stadig bedre etter problemene med et møllehavari i mai ifjor. Fjorårsresultatet ble imidlertid ti millioner kroner i minus, mesteparten relatert til stoppen. En bonus på seks millioner kroner til ledelsen var imidlertid svært upopulær i et minusår.

– Det var en såkalt «stay-on-bonus» som ble tilbudt da aksjemarkedet var helt annerledes og var knyttet opp mot hvem som var ansatt per 1. juli 2013, men som kom til utbetaling nå, og derfor ser også resultatet styggere ut. Det er ikke uvanlig med slike incentiver, sier Martinsen.

Sydvaranger ønsker å doble produksjonen for å bedre lønnsomheten. En konsekvensutredning er i gang. Håpet er å få en avgjørelse i 2015.

Felix Tschudi har ikke besvart henvendelsen fra DN.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.