Når turister kjøper ferdig pillede sandreker som er fisket utenfor øya Rømø sørvest på Jylland, har de vært helt i Marokko for å bli pillet, skriver avisen Politiken.

– Rekene blir sendt til vårt hovedfirma i Nederland, og den del av dem som skal pilles, blir sendt til Marokko. Så kommer de tilbake hit som pillede Rømø-reker, sier Thomas Martinsen, daglig leder i Poseidon Rejer A/S på Rømø.

Fra før av er det kjent at såkalte Læsøreker er fisket i havet utenfor Grønland eller Canada, og at agurker på Samsø stammer fra et sted ute i Europa.

Det hele handler om beinhard konkurranse på det globale markedet, og at dansk arbeidskraft er langt dyrere enn den marokkanske – så dyr at forbrukerne ikke er villig til å betale for den.

– Det var noen lokale fiskere som forsøkte å få på plass et marked for rekene her. Men danskene vil ikke betale for kvalitet. De vil ha alt bare det er billig, sier Martinsen.

Rømø-rekene blir fisket i farvannet vest for Rømø og opp langs vestkysten til nord for feriestedet Hvide Sande.

I Marokko er det stort sett kvinner som piller rekene mens barna deres er i en barnehage knyttet til arbeidsstedet. (©NTB)

LES OGSÅ:

Reiselivet jubler etter knallpåske  

Matteangst rammer jentene hardest

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.