Tirsdag kom Nav med oppdaterte tall for arbeidsledigheten i Norge, som viste at arbeidsledigheten nå er på 2,8 prosent.

En nærmere titt på tallene viser at det er relativt store regionale forskjeller.

I Rogaland, som blant annet rommer byene Stavanger, Sandnes og Haugesund, har arbeidsledigheten økt med hele 20 prosent på ett år. Det er den største økningen blant fylkene i Norge.

LES OGSÅ: 470 stillinger kuttes etter Statoil-sparing

Fylkesdirektør Anneline Teigen i Nav Rogaland sier at økningen har vært ventet.

- Det var svært lav ledighet i Rogaland ifjor, sier Teigen til DN.

Hun forteller at Nav har ventet at ledigheten ville stige fra fjorårets lave ledighetsrate.

Det er særlig større ledighet innen bygg- og anleggssektoren som har løftet ledighetsraten, forklarer Teigen.

- Vi har hatt en overopphetet utvikling i byggebransjen i Rogaland. Dette har gjort at vi må ta inn veldig mye utenlandsk arbeidskraft for å dekke etterspørselsbehovet. Når veksten da har avtatt noe, får vi en økning i ledigheten, sier hun.

Fylkesdørektøren er ikke bekymret for utviklingen i fylket.

- Vi er tilbake til en normalsituasjon, sier hun.

Til tross for fallet er Rogaland fortsatt blant de fylkene som har lavest ledighet, med en ledighetsrate på 2,1 prosent, mot 2,8 prosent på landsbasis.

Venter større ledighet

Veksten i ledigheten vil fortsette i Rogaland, tror sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets.

Meglerhuset presenterte onsdag ferske prognoser for norsk økonomi, og venter et hopp i ledighetsraten til 4,1 prosent neste år og 4,2 prosent året etter.

- En overproporsjonal del av denne økningen vil komme på Vestlandet og den vil være relatert til oljevirksomhet, sier Dørum til DN.

Oljesektoren sliter med kostnader som har skutt i været, og dette har medført press på blant annet oljeserviceselskapene. Oljekjempen Statoil, Norges største børsnoterte selskap, har varslet kutt i sine oljeinvesteringer. Flere av oljeserviceselskapene har svart med å kutte i antall ansatte og innleid personell. Dermed kan utflatingen i oljeinvesteringer slå hardere ut for oljetunge Rogaland.

Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets.
Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets. (Foto: Thomas Haugersveen)

- Det kokte i Stavanger frem til høsten 2012. Utviklingen etter den tid viser at ned største nedkjølingen i norsk økonomi har vært på Vestlandet, sier Dørum. 

LES OGSÅ: Tror kuttene fortsetter dnPlus

Tviler på stor oljeledighet

Nav har ikke tro på en ledighetsboom innen oljerelatert virksomhet.

- Sysselsettingsveksten har vært enorm innen olje. Vi ser at veksttakten er lavere, men det er fortsatt sysselsettingsvekst. Likevel ser vi økt ledighet blant yrkesgrupper som kan knyttes til oljerelatert virksomhet, som for eksempel ingeniører og industriarbeidere, sier fylkesdirektør Teigen.

Tallene viser at arbeidsløse ingeniører på ett år har steget 57 prosent i Rogaland. På landsbasis har til sammenligning ledigheten i samme yrkesgruppe økt 25 prosent.

To vekstårsaker

Det er to årsaker til at Norge har hatt frisk vekst i kjølvannet av finanskrisen: oljeinvesteringer og boliginvesteringer. De to viktigste driverne for norsk økonomi har begge sett ut til å avta:

DNB venter at oljeinvesteringer når toppen i år, mens det venter et fall i boliginvesteringer på 2 prosent i år og 4,5 prosent neste år. Det betyr ikke at det bare vil merkes i oljesektoren, mener Dørum.

- At oljeinvesteringer ikke vokser som før, vil påvirke andre bransjer, som for eksempel restaurantbransjen og eiendomsmeglere.

LES OGSÅ: Kutter oljeinvesteringene med over 30 mrd.

Nord-Trøndelag er det fylket hvor arbeidsledigheten har økt nest mest, med en økning på 18 prosent sammenlignet med april ifjor, ifølge Navs ledighetstall tirsdag.

Troms er det eneste fylket hvor ledigheten falt i april sammenlignet med ifjor, med 3 prosent lavere ledighet. 

LES OGSÅ:

René (43) er den eneste som streiker for Norwegian

Venter svakere fart i norsk økonomi

Eks-ansatte sitter fast i meglerhus  

Knalltall sender Storebrand rakt opp (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.