Dersom flyselskapet Norwegian går til storstreik, kan Europeisk transportforbund komme til å holde Norwegians fly på bakken, skriver E24.

Politisk sekretær François Ballestero i ETF sier til nettstedet  at de står til Parats disposisjon.

- Vi ber ledelsen i Norwegian om å gå tilbake til forhandlingsbordet og tilby sine ansatte en rettferdig avtale, sier han.

Forbundet opplyser at de kommer til å sette alle kluter til for holde Norwegians fly på bakken, dersom selskapet leier inn fly og mannskap ved en storstreik.

- Vi trenger sterke reaksjoner på denne typen cowboy-virksomhet. Men jeg kan ikke per i dag si hvilken form aksjonene vil ta, sier Ballestero til nettstedet.

Videre opplyser han at ETF følger situasjonen tett, og står klare til å støtte med solidaritetsaksjoner.

- Vi vil bruke de virkemidlene vi har, legger han til.

Store ord

Espen Andersen, førsteamanuensis ved Institutt for strategi og logistikk på BI mener situasjonen har eskalert mellom Parat og Norwegian.

- Begge parter har brukt for store ord, og ting bygger på hverandre. Kanskje det er på tide  å dra ned pipen et par hakk nå. Det bør være liten interesse for å stenge av Norwegian, selv om det ikke noe problem å ta livet av selskapet om det er det som er ønskelig. Men da vil det være 2000 norske arbeidsplasser som forsvinner, sier Andersen til DN.

Han håper situasjonen nå roer seg ned.

- Norwegians ledelse anser det som en konspirasjon at de samarbeider med amerikanske fagforeninger. Streik er et primitivt våpen, men det er også en lockout. Jeg synes ikke partene skal gripe til dette.

Ikke enestående

Stein Evju, professor ved Det juridiske fakultet på UiO, mener situasjonen mellom Norwegian og ETF ikke er enestående.

- Internasjonale solidaritets- og sympatiaksjoner kan forekomme i mange bransjer og i mange former. I hvilken utstrekning slike aksjoner kan gjennomføres, beror på rettsreglene i de landene hvor det er snakk om å sette i verk en aksjon. Reglene er for eksempel annerledes i Storbritannia enn i Danmark, forklarer han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.