–Det var veldig kjedelig å være pensjonist, det livet passer ikke meg, sier kosmetikkmilliardær Terje Stykket og ler en rungende latter.

I juli ifjor solgte Stykket livsverket sitt for 600 millioner kroner, og mannen fra Mjøndalen utenfor Drammen uttalte at han omsider skulle innta pensjonisttilværelsen. Slik gikk det ikke. Nå er Stykket i ferd med å bruke milliongevinsten på å utvikle en ny portefølje vekstselskaper, den første kontrakten med faktureringsselskapet Erate er allerede signert.

– Det kan være hyggelig å gå og slenge i Cannes, men tre til fire dager holder for meg. Jeg ombestemte meg – å ha pengene i banken gir veldig dårlig avkastning. Det gir negativ avkastning, sier Stykket og ler enda mer.

Telefonstorm

Den blide gründeren og investoren er mest kjent for å ha bygget opp kosmetikk- og helsekostkonsernet Validus, som nå eies av det norske oppkjøpsfondet FSN Capital.

Siden salget av livsverket ifjor har ikke telefonen stått stille.

– Jeg har fått hundrevis av tilbud siden jeg solgte. Det har vært så ille en periode at jeg ikke har tatt telefonen hvis jeg ikke kjenner nummeret. Det har rett og slett vært plagsomt. Jeg har hørt så mange fantasihistorier at jeg har begynt å karakterisere disse finansrådgiverne som vår tids skapsprengere. De vil stjele pengene dine, sier Stykket.

– Finansrådgivere er grådigheten selv når det gjelder hva de skal ha betalt for å gjøre – og det er ikke noe. Det er ingen vits å ringe, jeg plukker selv, poengterer han ettertrykkelig.

Gassellejakt

Og nettopp plukke har Stykket gjort. Det siste halvåret har han pløyd DNs gasellelister for fullt på jakt etter nye investeringsobjekter. Han ble inspirert etter å ha holdt et foredrag på DNs gasellekonferanse i Drammen.

– Det er et forslitt uttrykk om sagmuggen og sirkushesten. Det er spennende å utvikle selskaper. Men jeg er blitt mye mer selektiv med hva jeg går inn i. Jeg har brukt lang tid på å bestemme meg, sier han.

I tillegg til faktureringsselskapet Erate, består porteføljen så langt av sportsutstyrselskapet Mylna Sport og eiendomsselskapet Vestaksen Eiendom. Men Stykket har flere vekstselskaper i kikkerten.

– Jeg jobber med saken, sier han kort.

Opptatt av mennesker

– Er det en helhetlig tanke bak den nye porteføljen?

– Jeg er en veldig utradisjonell gründer. Jeg er opptatt av mennesker og bedriftskulturen. Jeg må treffe menneskene jeg har tro på. Hva de driver med er jeg ikke så opptatt av, sier Stykket.

Men ett kriterium er han opptatt av: Selskapet skal ha bevist en vekst over flere år, og det har nettopp Erate. Selskapet er blitt kåret til gasellebedrift fire år på rad. Omsetningen økte fra 48 til 60 millioner i 2013 mot året før – en vekst på drøye 25 prosent.

Stykket forklarer at selskapet hjelper til å holde styr på mobilregningen, og at et nytt marked fremover vil bli elektronisk avlesning av strøm – som vil bli lovpålagt ifølge Stykket. Han mener selskapet har stort potensial internasjonalt.

– Mobilmarkedet hjemme er ganske modent. Men i Øst-Europa og Asia har alle mobil med kontantkort. Tenk deg fremveksten av den rike middelklassen, hvor lenge gidder de å kjøpe kontantkort, spør Stykket retorisk.

Etter hva DN kjenner til betaler Stykkets selskap Orkidehøgda holding rundt 40 millioner kroner for 75 prosent av aksjene i Erate. De øvrige aksjene eies av gründer og administrerende direktør Ove Vik.

– Jeg betaler flere titall millioner, sier Stykket som kaller avtalen konfidensiell.

Ambisjonen er en omsetning på 250 millioner i innen fem år, ifølge Stykket.

Les også: Norgesgruppen og FSN selger Terje Stykkets livsverk påny(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.