LO-leder Gerd Kristiansen er svært kritisk til at statsminister Erna Solberg (H) og regjeringen fjerner folk fra venstresiden fra statlige styrer, skrev VG i helgen.

Hun viste til at tidligere LO-leder Roar Flåthen blir fjernet fra styret i Innovasjon Norge, mens tidligere LO-topp Ellen Stensrud skal ut av Statkraft-styre

- Erna Solbergs regjering ser ut til å gjennomføre en systematisk utskiftning av styrerepresentanter med LO- og Ap-bakgrunn. Jeg må si rett ut at jeg både er frustrert og forbannet, fordi vi har fått løfter om at det ikke skal skje, sa LO-leder Gerd Kristiansen til avisen.

Tirsdag inviterte næringsminister Monica Mæland (H) til Eierskapskonferanse i Oslo. Her avviste hun LO-lederens påstander blankt.

- Det har vi slettes ikke gjort. Det er kompetanse som avgjør. Det har jeg sagt til LO-lederen og det gjelder fortsatt. Det er ingen som har en selvstendig rett til å bli plassert i statlige styrer, verken fra Arbeiderpartiet eller LO, understreker Mæland overfor DN og fortsetter:

- Jeg reagerer også veldig på at hun mener de har mer kunnskap om arbeidslivet enn det andre har. Vi prøver å utnevne personer som er kvalifisert, også må det ikke overraske noen at det skjer noen endringer.

På tirsdagens eierskapskonferanse var en stor del av næringslivet i Norge samlet. DN spurte et knippe av dem om hva de tenker om debatten:

Leder Kristin Clemet i tenketanken Civita:

- Jeg har ikke noe grunnlag for å si at det er dette de gjør. Jeg håper regjeringen velger profesjonelle styremedlemmer i den forstand at man setter sammen styrer hvor kompetansen blir tilpasset selskapets behov. Også må det jo skje utskiftninger i ethvert selskap med jevne mellomrom av hensyn til god eierstyring og god selskapsstyring.

Administrerende direktør Svein Richard Brandtzæg i Norsk Hydro:

- Jeg skal ikke blande meg inn i valgkomiteens arbeid, men det er klart at de til enhver tid må sørge for å ha den kompetansen i styrene som kreves for at de skal fungere som et godt styre. Det er ingen tvil om at styrene er en veldig viktig institusjon for selskapene i Norge. Da er det viktig at vi har gode styremedlemmer, uansett hvor de kommer fra.

Sylvia  Brustad, daglig leder i Aker Kværner Holding og tidligere næringsminister fra Arbeiderpartiet.

- Jeg har ikke lyst til å gå veldig inn i den debatten, men synes det er viktig at norsk næringsliv er bredt sammensatt på alle vis. Jeg opplever at det er mye flinke folk som kommer fra både det ene og det andre stedet.

Skipsreder Kristian Siem:

- Jeg har ikke oppfattet det som at det er noe utrensking, selv om mange kunne argumentert for at det burde det vært. Nå har det vært tre generasjoner med Arbeiderpartiets ledelse i Norge. Det har selvfølgelig ført til at det er de man har tillitt til som blir satt i de stillingene. Det fører til at du også fra tid til annen får personer som er lojale til det politiske systemet fremfor å få de mest dyktige personer. Det aller viktigste er at du har styremedlemmer som kjenner bedriften godt nok til at de tar de riktige beslutningene.

Cermaq-sjef Jon Hindar:

- Det har jeg ikke noe synspunkt på. Jeg legger til grunn at de valgkomiteene som opererer i ulike selskaper gjør en profesjonell og god jobb.

Eier og styremedlem Stein Erik Hagen i Canica AS:

- Det har jeg ingen mening om. Generelt mener jeg at man bør ha kompetente styrer og at eierne også bør sitte i styrene – at staten også bør opptre som enhver privat eier.

Les også:
- Vi deltar ikke i norgesmesterskapet, vi deltar i verdensmesterskapet  
- Staten skal ikke eie bare for å eie (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.