Bergen lufthavn Flesland er for tiden preget av byggearbeid i forbindelse med at flyplassen skal få en ny terminal. Med terminal nummer tre skal Flesland kunne betjene dobbelt så mange flyvende fra og med 2017. Nå har det statlige luftfartsselskapet Avinor havnet i konflikt med Veidekke om hvem som skal få bygge terminalen. Prosjektet vil ifølge Avinor koste i overkant av 700 millioner kroner.

Krever stans

Veidekke Entreprenør kom tapende ut av Avinors anbudskonkurranse for entreprisen.

– Vi mener det er gjort feil i anbudsevalueringen ut fra de kriterier som ble gitt, sier Veidekkes kommunikasjonsdirektør Grete Ingeborg Nykkelmo. Hun ønsker ikke å utdype hva slags feil Avinor skal ha begått under anbudsprosessen.

Veidekke går nå rettens vei og krever såkalt «midlertidig forføyning». Saken skal behandles i Oslo byfogdembete fredag denne uken. Veidekke ønsker å få stanset kontraktssigneringen inntil det er avklart om anbudstildelingen har skjedd i tråd med konkurransevilkårene som ble oppgitt av Avinor.

– Dette gjelder et stort og viktig oppdrag, og vi har lagt ned betydelige ressurser for å levere vårt anbud, sier Nykkelmo. Hun påpeker at Veidekke leverte det billigste anbudet.

– Liten prisforskjell

Lufthavnsdirektør på Flesland, Aslak Sverdrup, vil ikke bekrefte at Veidekke tilbød lavest pris, men har kommentar til pristilbudene i konkurransen:

– Forskjellen i pris var svært liten. Fra laveste til høyeste pris, var forskjellen under én prosent.

Han forteller at evalueringen av tilbudene knyttes både til pris og oppgaveforståelse.

– Dette reflekterer entreprenørbransjens ønsker.

Flyplassjefen forteller at konflikten med Veidekke forsinker byggeprosessen.

– Denne entreprisen er på kritisk linje tidsmessig, og utsettelse på grunn av rettsbehandling alene har konsekvenser og vil påvirke vår fremdrift i prosjektet, sier Sverdrup.

Heller ikke han vil si noe konkret om hvorfor Veidekke protesterer mot anbudskonkurransen. Nykkelmo i Veidekke vil ikke kommentere at konflikten forsinker utbyggingen på Flesland.

Bergens-selskap vant

Oppdraget på Flesland innebærer grunnarbeider, oppføring av stål- og betongelementer, fasader og taktekking. Flesland-sjef Sverdrup forteller at Avinor ennå ikke har annonsert vinner av anbudet offentlig, men at Avinor har innstilt Lab Entreprenør til å få jobben. Med en omsetning på rundt en milliard, er det Bergens-baserte selskapet en miniputt sammenlignet med Veidekke Entreprenør.

Administrerende direktør i Lab Entreprenør, Trygve Mo, er ordknapp om anbudsseieren.

– Vi har ikke anledning til å uttale oss til pressen, ser han og henviser til Avinor.

I tillegg til Veidekke Entreprenør og Lab Entreprenør, deltok Trøndelags-entreprenøren Hent i anbudskonkurranse om Flesland-oppdraget.

– Vi har oppfattet at det har vært en helt normal prosess hvor vi ikke ble valgt og har tatt det til etterretning, sier Knut Alstad, markeds- og utviklingsdirektør i Hent.

– Har Hent noe å utsette på Avinors anbudskonkurranse?

– Nei.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.