Christen Sveaas inviterte 300 venner, bekjente og forbindelser til fest på Jevnaker. Anledningen var 125-års jubileet til Kistefos Træsliberi som hans farfar grunnla. Statsminister Erna Solberg åpner gildet og tresliperiet som ikke har vært i drift siden 1955.

Statsminister Erna Solberg var av de siste som dukket opp, en halvtime forsinket. Sammen med ektemann Sindre Finnes ble hun vist rundt av Sveaas.

- Erna fikk en hyggelig invitasjon, sier Trude Måseide, kommunikasjonssjef ved Statsministerens kontor (SMK) om hvorfor nettopp Solberg bidrar på Sveaas’ fest.

PÅ FEST. Kulturminister Thorhild Widvey og ektefelle Osvald Bjelland hos Christen Sveaas.
PÅ FEST. Kulturminister Thorhild Widvey og ektefelle Osvald Bjelland hos Christen Sveaas. (Foto: Dagens næringsliv)
- Statsministeren deltar på mange ulike arrangementer. Hun er med på åpningen av sommerutstillingen på Kistefos som lager anerkjente utstillinger med aktuelle kunstnere, sier statssekretær Sigbjørn Aanes ved Statsministerens kontor.

Tynnkledd næringsminister

Også kulturminister Thorild Widvey (H) og næringsminister Monica Mæland (H) har deltatt på festen. Utenriksminister Børge Brende (H) var invitert men måtte melde avbud.

Christen Sveaas tok imot de prominente gjestene med en spøkefull tone.

- Skal du ikke ha på deg mer enn det der? spurte han næringsministeren, som fikk med seg en ytterjakke opp til Kistefos.

Blant gjestene som kom på festen var Mikkel Dobloug, Hans og Margrethe Geelmuyden, Einar Jørgen Greve, Mille Marie og Victoria Treschow, shippingsjef Kristin Holth i DnB, Wiersholm-adv. Erling Lind, Knut Brundtland, Caroline og Jens Holst, Erling Kagge, Georg Fredrik og Kari Maria Rieber Mohn, statssekretær Bjørgulv Vinje Borgundvaag, Knut Olav Åmås og Petter Skavlan.

Planlagt i et halvt år

Gjestene kunne nyte mer enn bare kunst, det ble arrangert flere konserter. Klassisk konsert med instrumenter fra Sveaas' samling, før Madcon entrer scenen senere på kvelden.

Sveaas har planlagt festen i et halvt år, sammen med museumsdirektør Egil Eide på Kistefos.

- Jeg hører på dem hele tiden. Jeg hører dem på NRK Mp3. Madcon går på klokken 23, sånn er det, hehe, sa Sveaas tidlig på kvelden.

- I kveld blir det god mat, god vin, lystig underholdning. Det er mange inviterte, noen har meldt avbud. Da blir det enklere med maten. Med dette været kan det være champagnen blir kald, men vi skal nok få unnsetning på den, sa Sveaas.

I et Fossens kall d2Plus ) forteller Sveaas om krigen med Jens P. Heyerdahl,  kjøpet av homomagasinet Blikk og den opprivende familiefeiden.

Heier på høyresiden

Sveaas er god for 4,9 milliarder, og har latt det dryppe på politiske partier på høyresiden. I valgkampåret 2013 var han særlig spandabel. Høyre mottok 2,5 millioner kroner, Fremskrittspartiet fikk 1,5 millioner kroner, mens Venstre ble tilgodesett med én million kroner. Også Venstres partileder Trine Skei Grande og partileder for Oslo Venstre Espen Ophaug var på plass. Også ordførere og fylkesmenn var invitert til festen.

- Det er mange grunner til å feire norsk næringsliv. Jeg synes det er hyggelig og naturlig at også jeg som næringsminister stiller opp og feirer jubileer, enten det er Veritas, Kongsberggruppen eller Kistefos, sier næringsminister Monica Mæland.

- Sveaas har gitt mange bidrag til valgkamper. Er det en av grunnene til at det er så mange politikere her?

- Jeg kan ikke svare for andre, men som næringsminister er det vanlig for meg å svare ja dersom jeg kan være med på slike arrangementer, og det kunne jeg nå.

Hun sier hun ikke kjenner Sveaas personlig.

- Men som byrådsleder hadde jeg med ham å gjøre i forbindelse med at han lokaliserte sølvsamlingen sin til Bergen. Sveaas virker som en engasjert og dyktig forretningsmann. Jeg har også respekt for innsatsen hans for kulturlivet, legger hun til.

Kjempet for Kistefos

Christen Sveaas’ farfar, Anders Sveaas, grunnla Kistefos Træsliberi ved den buldrende Kistefossen på Jevnaker i 1889. På de 125 årene som har gått har den tradisjonsrike industribedriften vært gjenstand for en innbitt maktkamp i familien Sveaas. Både Christen Sveaas’ farfar og far fikk barn med to forskjellige kvinner og kampen om familiearven ble komplisert. Først i 1993 fikk Sveaas kontroll med 85 prosent av aksjene i tresliperiet. Stiftelsen Kistefos-museet ble så opprettet i 1995 og i 1999 åpnet skulpturparken. Etter en lang strid hadde Sveaas kontroll på sine «familierøtter» og gjenreist stedet som industrimuseum, kunsthall og skulpturpark. Han har blitt ridder av 1. klasse av St. Olavs orden for sin innsats for kulturen.

At Sveaas ikke gir seg, kan nestleder i Kistefos og advokat Einar Greve bekrefte.

- Christen er likefrem, sterk i uttale og god i karakteristikk. Han har et spesielt godt humør, og en ubendig fightervilje. Spesielt det siste, sier Greve.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.