Riggiganten Transocean, og de tre skatterådgiverne, er i Oslo tingrett onsdag frikjent på alle tiltalepunkter i norgeshistoriens største skattesak.

Økokrim har jobbet med saken i ni år. Selve rettssaken tok ni måneder, og dommerne har jobbet like lenge med utkast til dom.

- Min klient er meget glad for resultatet, men det er helt forferdelig at det har tatt ni år, sier Erik Keiserud i advokatfirmaet Hjort, forsvarer for Einar Brask, til DN.

Tyngste tiltale

Brask hadde den tyngste tiltalen hengende over seg med en påstand om seks års fengsel fra Økokrim.

- Man kan jo tenke seg hva det vil si å ha en slik sak hengende over seg så lenge. Det ligger i kortene at det er en enorm personlig belastning, sier Keiserud.

Transocean var tiltalt for å ha unndratt syv milliarder kroner fra beskatning. Økokrim mente at Transocean-selskapene og rådgiverne hadde bidratt til å gi ufullstendige og misvisende opplysinger til ligningsmyndighetene.

Nå er staten ved Finansdepartementet dømt til å dekke de tiltaltes saksomkostninger på til sammen omlag 41 millioner kroner. Einar Brasks saksomkostninger beløper seg alene på over 8,5 millioner kroner.

Vuderer ankespørsmålet

Økokrim vil nå vurdere ankespørsmålet.

I tillegg til straffesaken mot Transocean og rådgiverne, som Økokrim har ført for retten, har det versert flere sivile saker mellom selskapet og skatteetaten i rettsapparatet.

Førstestatsadvokat Morten Eriksen peker på at vurderingen av skattespørsmålene i den frifinnende dommen er ulikt konklusjonene i noen av sivilsakene.

Eriksen sier at han ikke ønsker å gå ytterligere inn på detaljene i dommen før han og kollegene har fått tid til å lese den grundig. Økokrim har blant annet samarbeidet med advokater hos Regjeringsadvokaten under rettssaken.

- Vi konstaterer at det foreligger flere avgjørelser i de sivile spørsmålene som ikke er forenelige. Men vi kommer til å komme med en uttalelse senere når vi har fått oversikten, hvor vi også sier om vi anker eller ikke, sier Eriksen til DN.

Les også:
Dette er meglertoppens to viktigste råd til dagens boligselgere
Dyreste Europa-sommer på fem år
Etterlot gigantformue (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.