–Vi skulle gjerne startet enda tidligere med dette prosjektet nå som markedet er så sterkt, men det lot seg ikke gjøre fordi de bygde t-bane her, sier administrerende direktør i Selvaag Bolig, Baard Schumann.

Optimist

Han viser DN rundt i Selvaags byggeprosjekt på Løren i Oslo. Dette og en rekke andre boligkomplekser, til en samlet omsetningsverdi på 1,7 milliarder kroner, er fremskyndet som en reaksjon på det Schumann opplever som forbedrede utsikter i nyboligmarkedet.

Løren-prosjektet har omtrent 300 millioner kroner i omsetningsverdi, mens selskapets andre prosjektene på Sjøsia i Tromsø og Lade Allé i Trondheim får omsetningsverdier på henholdsvis 600 og 750 millioner kroner. Schumann er ikke bekymret over de store summene selskapet har investert.

– Vi selger alltid 60 prosent av boligene før vi bygger ferdig. Da sikrer vi oss at vi ikke ender opp med tusenvis av tomme boliger. Vi er sikre på at nyboligmarkedet er på vei tilbake, sier han.

Vurderte oppsigelser

Hverdagen til boligbyggerne var helt annerledes bare noen måneder tilbake. Svake salg og høye kostnader gjorde byggebransjen vanskelig.

INGEN OPPSIGELSER NÅ. Ole Feet, Block Watne.
INGEN OPPSIGELSER NÅ. Ole Feet, Block Watne. (Foto: Elin Høyland)
I Block Wathne, et av Norges største byggeselskaper var det tøffe tider før jul. Ledelsen så for seg en fremtid med nedbemanning, oppsigelser og bremsing av flere store boligbygg.

– Hverdagen vår var helt annerledes i oktober-november. Markedet var tregt og salget gikk dårlig. I dag er ikke lenger oppsigelser på leppene våre. Nå spør vi heller hvor vi kan sette i gang neste prosjekt, sier administrerende direktør i Block Watne, Ole Feet.

Selskapet har fremskyndet prosjekter med en samlet omsetningsverdi på 5,9 milliarder kroner. De delene av prosjektene som allerede er på markedet eller legges ut for salg omgående er verdt på 614 millioner kroner, og Feet er fornøyd med å være i angrepsposisjon.

Selvsikre boligbyggere

– Vi merker en generell økning i interessen for nye boliger. Antall mennesker som vurderer å kjøpe seg et nytt hjem er vesentlig høyere, opplyser markedsansvarlig Kristen Rikter-Svendsen i Profier.

BEDRE MARKED. Boligutviklerselskapet Profil med Bjørn Rune Gjelsten som hovedaksjonær, bygger alle leilighetene i samme byggetrinn.
BEDRE MARKED. Boligutviklerselskapet Profil med Bjørn Rune Gjelsten som hovedaksjonær, bygger alle leilighetene i samme byggetrinn. (Foto: Robert McPherson)
Boligutviklerselskapet Profier, som har Bjørn Rune Gjelsten som hovedaksjonær, har reagert på det de opplever som et bedret marked ved å bygge større og raskere enn planlagt. Totalt har selskapet investert 1,5 milliarder kroner i byggingen av boliger på Workinntoppen i Tromsø.

– Vi bygger alle leilighetene i samme byggetrinn, noe vi bestemte oss for etter å ha sett den gode markedsutviklingen i det siste, sier han.

75 av de første 100 boligene er allerede solgt, og Rikter-Svendsen melder om stor selvsikkerhet i bransjen.

– Det krever mye selvtillit til å tro at markedet i Tromsø kan absorbere 100 leiligheter av typen vi bygger på Workinntoppen, men vi er sikre på at leilighetene kommer til å selge godt, sier han.

Selskapet varsler nok et byggeprosjekt etter sommeren i Bærum utenfor Oslo, med en omsetningsverdi på 320 millioner kroner.

Ikke samme følelsen

– Jeg har ikke den samme gode følelsen, sier administrerende direktør i Boligprodusentene, Per Jæger.

Boligprodusentene er en bransjeorganisasjon for boligbyggere.

– Alle tall jeg har sett så langt tyder på at vi fortsatt ligger på 2010-nivå, sier han.

Jæger håper likevel boligbyggerne får rett i sine optimistiske fremtidsutsikter, og ønsker milliardinvesteringene velkommen.

– Det er veldig hyggelig at de investerer mye. Nå har vi hatt ekstremt lav boligbygging over lang tid, og jeg håper høsten i år blir bedre enn tidligere.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.