- Det norske mobilmarkedet har lenge vært overmodent for konsolidering, sier Espen Torgersen i Carnegie.

I dag ble det kjent at Telia Sonera kjøper mobilselskapet Tele 2 for 5,1 milliarder svenske kroner, ekskludert gjeld.  

Les saken her: Netcom kjøper Tele2 Norge

Telia Sonera sitter dermed igjen med en markedsandel på over 40 prosent. Med Telenors markedsandel på over 50 prosent var faren for duopoli i markedet et sentralt tema på dagens pressekonferanse om oppkjøpet.

Men det er ikke Torgersen bekymret for.

- Flere konkurrenter betyr ikke nødvendigvis lavere priser og flere tjenester, og det må mobilkundene ta inn over seg, sier han.

Analytikerne er likevel ikke unisone i sin optimisme for mobilkundene. Les om analytikeren som frykter for forbrukerne her: Teleanalytiker: - Kan bli verre for forbrukerne

- Gode nyheter for Telenor

Om Konkurransetilsynet godkjenner oppkjøpet vil Telenor få en konkurrent som både kan og vil ta over investeringsbyrden i det norske markedet:

- Nå får Telenor en stor konkurrent, som er villig til å foreta betydelige investeringer og villig til å bygge landsdekkende nett. Dette er gode nyheter for Telenor, som lenge har vært i en situasjon der de har investert tungt uten å få tilbake så mye av dette, sier Torgersen.

Markedet ser ut til å være enig, og etter at oppkjøpet ble annonsert i dag, steg Telenor-aksjen med flere prosent.

Les saken her: Telenor stiger etter Tele2-oppkjøp

- Jeg både tror og håper Konkurransetilsynet godkjenner oppkjøpet. Det er i kundenes og markedets interesse med to store, investeringsvillige aktører, sier Torgersen.

- Harde forhandlinger

Administrerende direktør i Netcom, August Baumann, er fornøyd med avtalen, og varsler sterkere konkurranse for Telenor.

- Forhandlingene var veldig tøffe, og veldig lange, men preget av gjensidig respekt for begge parter. Vi er svært fornøyde med utfallet, sier Baumann til DN.

Han varsler milliardinvesteringer i nær fremtid.

- Vi kommer til å gjennomføre enorme investeringer i de neste årene. De planlagte investeringene for de neste fire årene blir nå flyttet fremover og investeres heller de neste to årene, opplyser Baumann.

Han regner med en eksplosiv vekst i mobilbruk fremover, og ser for seg et stort vekstpotensiale på tross av at antallet mobilkunder ikke vil vokse like raskt fremover.

- Antallet nye mobilkunder ventes ikke å øke mye, men bruken per kunde kommer til å øke. Databruken for våre kunder har allerede økt fra 500 megabyte i måneden til 1,1 gigabyte. Jeg spår en enorm vekst på det punktet fremover, forteller Baumann.

Passer på prisfiksing

Avtalen avhenger av at Konkurransetilsynet godkjenner avtalen, som vil gi Telia Sonera og Telenor en samlet markedsandel på over 90 prosent. Tirsdag vil tilsynet motta meldingen om oppkjøpet og begynne behandlingen av saken.

- I våre vurderinger ser vi blant annet på hvor store selskapene blir. Vi vil ikke godkjenne oppkjøpet dersom det nye selskapet vil kunne utnytte eventuell markedsmakt til å øke prisene, sier Gjermund Nese, avdelingsdirektør for finans og kommunikasjon i Konkurransetilsynet.

Han mener det er for tidlig å si noe om hva utfallet kan bli.

- Vi venter med vurderingene i denne saken til handelen blir meldt inn til oss. Jeg ønsker ikke å spekulere i utfallet av vår vurdering på dette tidspunktet, opplyser han.

Les også på DN.no:

Lagmannsretten opprettholder fengselsstraffen til Eltek-gründer  

Forbrukerrådet:- Reiseplanleggerne svikter turister uten bil (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.