Den varme luften ligger som et teppe over Bjørvika i Oslo. Inne i DNB-lokalene, som strekker seg over tre av husene i Barcode-rekken, sitter Rune Bjerke (54) og pugger tall. Om knappe to dager skal konsernsjefen legge frem selskapets siste kvartalsresultat. Da må alt sitte perfekt.

- Jeg må tenke gjennom hva som skjer fremover basert på det tallgrunnlaget vi nå har, sier han til DN i et ledig øyeblikk.

DNB legger frem nye tall fire ganger i året. Pugge og forstå: Rutinene til Bjerke sitter etter syv år i sjefstolen.

SE VIDEO: Derfor har ikke DNB-sjefen eget kontor

(artikkelen fortsetter under)

Derfor dropper DNB-sjefen eget kontor
00:00
Publisert:
 

Føler seg heldig

DNB-sjefen har alltid har hatt en leder i seg.

- Jeg tror nok det å være leder har falt ganske naturlig fra jeg var veldig ung, sier Bjerke og fortsetter:

- At jeg skulle bli DNB-sjef var riktignok ikke akkurat veldig planlagt. Hvis noen hadde spurt meg om jeg kom til å bli sjef i Norges største bank da jeg var 25 år, ville jeg ledd høyt.

Han mener selv det har handlet om å gripe muligheter. Følge magefølelsen og ta de riktige valgene.

Selv føler han seg «heldig» som får være sjef.

- Det er et privilegium å få ha en superspennende jobb. Det å være leder i Norges største bank er én av de mest spennende jobbene som finnes i Norge, sier han.

Å være takknemlig, er noe konsernsjefen tror alle ledere kan dra nytte av i jobben.

- Lederrollen er ikke knyttet til din person som sådan. Det gjelder å være bevisst det og forsøke å gi maks ut fra de forventninger, ønsker og krav som stilles, sier Bjerke.

SE VIDEO: Dette mener han er mest krevende i jobben

(artikkelen fortsetter under)

Det mest krevende ved å være DNB-sjef
00:00
Publisert:
 

- Del av ansvaret

Det å være banksjef betyr samtidig at du må tåle en del kritikk. Bjerke har måttet forsvare alt fra høye renter til lederlønninger.

- Det er en del av det ansvaret som følger med å være leder. Du må jo ta ansvar og stå for det virksomheten gjør og kommuniserer, sier han om rentedebatten.

- Det som er viktig i forhold til lederlønninger, er at det er styret i virksomheten som har ansvaret for å finne et riktig nivå. Det er en generell og god regel at man ikke må være lønnsledende, men samtidig være konkurransedyktig. Det gjelder å finne en balanse. At det er en debatt om lederlønninger, mener jeg uansett er et sunnhetstegn, sier DNB-sjefen.

- Hvordan skiller norsk lederskap seg fra det man ser i mange andre land?

- Det er ingen tvil om at graden av kommunikasjon og samspill på tvers av nivåer er annerledes i Norge. Det er mindre forskjell på sjefen og de ansatte - mindre autoritet og kommandoorientert lederskap. Jeg vil si det dreier seg mye om å motivere og skape gode prestasjoner hos de rundt seg uten å bruke for mye pisk, svarer DNB-sjefen.

Samler overskudd

Det er en forholdsvis rolig tirsdag i kantinen til DNBs hovedkontor. Mens Bjerke og bankens tallknusere gjør siste finish på andrekvartalsresultatet, har andre tatt sommerferie. DNB-sjefen understreker selv viktigheten av å gjøre noe annet enn å jobbe.

Ifølge Bjerke er en «god dose med overskudd» ikke minst helt nødvendig når han de kommende dagene skal møte presse og investorer, både her hjemme og utlandet.

- Det blir nok fotballkamper i dagene som kommer. Jeg skal i alle fall ha med meg de to semifinalene i fortball-VM, sier Bjerke.

SE VIDEO: Slik samler Rune Bjerke overskudd

- Du er aldri helt av
00:00
Publisert:
 

Les og se flere intervjuer:
«Må fortelle folk at de ikke kan jobben sin. At de ikke bør gjøre den» (Erna Solberg)
Dette har vært hans aller største utfordring som Norwegian-sjef (Bjørn Kjos)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.