Sjømatrådet har foreløpig ikke mottat endelige bekreftelser fra russiske hold på hvordan importforbudet vil ramme den norske sjømatnæringen.

-

 Vi avventer bekreftelse på hvilke produkter det er snakk om. Vi er i direkte kontakt med russiske aktører, Handelsdepartementet og den norske ambassaden i Rusland, sier informasjonsdirektør Christian Chramer i Norges sjømatråd til DN.

Han tror norske eksportører er vant til at det stormer rundt Russland.

- Historisk sett har norske sjømatbedrifter jobbet i et krevende russisk marked i svært mange år. Siden 2006 har vi hatt perioder med full stopp som har vart i flere uker. På samme tid har eksporten bare økt, og Russland har siden 2011 vært vårt viktigste marked, sier Chramer.

Finner veien

Norge eksporterer sjømat til over 130 land, og beveger seg dermed i mange markeder, påpeker han.

- Den globale handelen har vist stor fleksibilitet, og finner veien inn til kundene.

- Betyr det at norsk fisk kan finne veien inn i Russland på andre måter?

- Vår jobb er å forsøke å få tilgang på informasjon. Vi forskutterer ikke hendelsene. Sjømathandelen med Russland har vært krevende totalt sett, gjentar Chramer.

Hvordan det norske markedet forholder seg til situasjonen, vil være individuelt, tror han. Chramer mener det er «åpenbart» at importforbudet også vil ramme det russiske markedet

-  Norsk sjømat, vår sild, laks og ørret, er viktig den i russiske bearbeidingsindustrien og sjømatnæringen.

Ikke bekymret

Innovasjon Norge Russland ivaretar arbeidsoppgavene som Norges Eksportråd tidligere hadde.

Foreløpig er det ikke kommet bekymringsmeldinger fra norske eksportbedrifter, opplyser leder Dag Ivar Brekke i Innovasjon Norge Russland til NTB.

– Vi har foreløpig ikke mottatt bekymringsmeldinger fra norske eksportbedrifter. Vi har hatt et par nylige henvendelser av generell karakter om hvordan eksportmulighetene for enkeltprodukter som ikke er matvarer, vil bli påvirket av eventuelle sanksjoner. Men disse kom før dagens nyhet, opplyser Dag Ivar Brekke, leder for Innovasjon Norge Russland, til nyhetsbyrået.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.