Dispensasjonen til å benytte såkalte GMO-produkter i fiskefôret utløper 15. september i år.

- Ingen av produsentene har benyttet GMO, men de ønsker å ha muligheten dersom fôrsituasjonen tilsier det, sier direktør for helse og kvalitet i Fiskeri- og havbruksforeningens landsforening (FHL), Henrik Stenwig, til Adresseavisen.

FHL har søkt Mattilsynet om dispensasjon for ytterligere ett år.

Produsentene av fiskefôr har i dag tillatelse til å bruke 19 GMO-varianter av blant annet mais, soya og raps. Alle de genmodifiserte produktene er risikovurdert og godkjent i EU, samt vurdert av Vitenskapskomiteen for mattrygghet.

- I Europa har markedene en negativ holdning til bruk av genmodifiserte produkter i fiskefôret, derfor ønsker ikke bransjen å benytte disse. Men over tid vil det bli vanskeligere å skaffe materiale som ikke er genmodifisert. Det dyrkes stadig mindre av dette i de store produsentlandene i blant annet Nord- og Sør-Amerika, sier Stenwig.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.