Siden 2006/2007 har den norske seismikkbåten «Ocean Odyssey» arbeidet for WesternGeco i USA. Nå har familierederiet i Fosnavåg som eier fartøyet mottatt skattekrav for sjøfolkene, både de norske og utenlandske, som har vært ansatt ombord i denne perioden.

Ifølge daglig leder Karsten Sævik i Remøy Shipping gjelder kravet både person- og selskapsskatt i perioden. Rederiet har gjort en beregning og anslår kostnaden til 10,1 millioner kroner. Denne summen ble avsatt i fjorårets regnskap.

– Det endelige kravet er ikke avklart. Vi har engasjert norske og amerikanske jurister som bistår oss i denne prosessen, sier Sævik.

«Uklart»

Han vil ikke oppgi størrelsen på det første skattekravet selskapet mottok, men sier at det lå «vesentlig over» den summen rederiet har regnet seg frem til.

– Det skyldtes at amerikanske skattemyndigheter trodde det var en større båt som gikk på en mye høyere dagrate enn hva som er tilfelle for «Ocean Odyssey», sier rederisjefen.

Om bakgrunnen for saken sier han: – Det har vært uklart hva som er skattepliktig til USA og hva som ikke er det. Nå har vi innlevert selvangivelser for alle årene båten har arbeidet i amerikansk farvann.

Rem Shipping eier tre plattformforsyningsbåter, to seismikkskip og kystvaktfartøyet «Magnus Lagabøte». Ytterligere en plattformforsyningsbåt, «Rem Eir», ferdigstilles om kort tid på Kleven og skal betjene en treårskontrakt med Statoil.

Rem Shipping står dessuten for bemanning og drift av Nordic American Offshores seks Ulstein Verft-bygde plattformforsyningsbåter.

Familieeid

Sævik er ikke fornøyd med utviklingen i spotmarkedet for denne typen skip:

– Det er ikke blitt slik vi hadde ventet i år. Det er litt mange båter tilgjengelige, noe som legger en demper på ratenivået, sier han.

Rem Shipping med konsernspissen Rem Group eies av familiene Joakim Remøy og Sissel Remøy. Fjorårsregnskapet for konsernet viser et drifts­resultat på 53,2 millioner kroner, mens resultatet før skatt ble 12,9 millioner kroner. Den bokførte egenkapitalen har passert 380 millioner kroner.

Ved årsskiftet var det 168 ansatte.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.