Rom Eiendom, som eies av NSB, selger to nyoppførte kontorbygg i Bjørvika og Schweigaardsgate i Oslo.

Det bekrefter styreformann og partner Roar Sandnes i Akershus Eiendom overfor DN.

- Ja, vi har fått salgsoppdraget sammen vår partner i London som vi har samarbeidet med i 10-12 år.

Sandnes forklarer at byggene skal selges samlet - eller delt.

- NSB er i det ene bygget og Gjensidige er i det andre, legger han til.

Begge selskapene har avtale om å leie lokalene de neste ni årene.

Utenlandske kjøpere

De to byggene har en forventet prislapp på 1,7 milliarder kroner til sammen. Foreløpig er det ikke funnet noen kjøpere.

- Vi er helt i startfasen og kommer til å bringe flere inn i en budkonkurranse. Jeg regner med at vi sender ut et prospekt i midten av september hvor da de forskjellige investorene setter seg inn i caset. Det er en stor transaksjon og mye penger involvert.

Det var Akershus Eiendom som også hadde eiendomsoppdraget til Statoil-bygget på Fornebu. Disse ble solgt med «stort innslag» av utenlandsk kapital, påpeker Sandnes.

- Disse byggene ligger så sentralt i Oslo at det er absolutt et sted som favner utlendinger. Det er sikkert også derfor Rom valgte oss i parløp for å kjøre dette her. Det kan like gjerne bli en utenlandsk kjøper som en norsk kjøper, tror han.

- Det er sterkt økende utenlandsk kapital som kommer til Norge for å investere i næringseiendom.

- Hvordan blir prisene påvirket av dette?

- Vi regner med at det går på en lav yield, kanskje under fem prosent. Leieinntektene er på 84 millioner kroner brutto, og vi ser på prising opp mot 1,7 milliarder kroner for begge byggene.

På spørsmål om dette er en realistisk prislapp, svarer han:

- Det er et tall jeg kaster ut. Det kan godt hende vi får mer, det kan godt være vi får oppunder det tallet. Det er indikativt.

LES OGSÅ: Kjøper opp Oslo

Jernbaneeiendom

I en såkalt «teaser» fremgår det at bygningene har totalt 30.000 kvadratmeter gulvplass, 38 parkeringsplasser og parkering for 365 sykler.

Lokalene utgjør Norges første bygg med BREEAM-Nor Excellent, en klassifisering av bærekraftige bygg. Tidligere i år ble byggene også tildelt Statens Byggeskikkpris for 2014.

Ifølge utviklingsdirektør Morten Austestad i Rom Eiendom er det «ingen» andre enn NSB som har eid eiendommen som de to kontorlokalene står på.

 Dette er en gammel jernbaneeiendom som tidligere ble brukt til godshåndtering. Rom eiendom har regulert disse til kontor, funnet leietakerne og bygget byggene, sier Austestad.

- Den ene leietakeren er del av konsernet som eier oss. NSB satt tidligere i Prinsens gate og var på jakt etter nye lokaler. Det er tilfeldig at det var hos deres datterselskap at de fant nye lokaler.

Investering

Er det DN kjenner til skal Rom Eiendoms investering med byggene være på 850 millioner kroner.

- Det tallet du indikerer der er ikke så veldig lang fra hva våre investeringer har vært. Men det er noen komponenter som ikke er tatt med der, blant annet tomtebelastning, sier Austestad.

Hva driftskostnadene vil ligge på fremover, har han derimot ingen tall på.

- Men det dreier seg om «vanlige» driftskostnader for kontorbygg.

Hva er det som gjør norsk eiendom så attraktivt for utenlandske investorer?

- Sannsynligvis er det vel en god, norsk økonomi. Disse byggene ligger også nært Oslo S, og vi ser at sentrale nye bygg som ligger nær kollektivknutepunkt er populært.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.