Den norske lakseprodusenten Grieg Seafood rapporterte om et svakere resultat enn ventet for årets andre kvartal, noe selskapet knytter til relativt sen slakting av laksen.

Driftsresultat før verdijustering av biomasse var på 124 millioner kroner i andre kvartal 2014, mot 134 millioner kroner i samme kvartal året før.

- Vi tror noe av det ligger på at vi har slaktet sent i kvartalet og har en lavere gjennomsnittspris enn det de forutsa samidig som prisen falt gjennom kvartalet. Det er en viktig årsak. Den kanskje aller viktigste årsaken er at vi slaktet i den delen av kvartalet som hadde lavere pris, sier Administrerende direktør Morten Vike i Grieg Seafood til DN.

Laksen produseres over en periode på 22 måneder. Dette kombinert med en varierende markedspris, gjør det vanskelig å «time».

- Laksen er klar til slakting når den er klar til slakting. Det er sikkert flere som har slaktet mer i slutten av kvartalet enn i begynnelsen av kvartalet - det er det som er årsaken til at prisen har falt, legger han til.

Økt tilbudsvekst

Det russiske importforbudet mot blant annet laks og ørret vil føre til midlertidig økt tilbudsvekst på andre laksemarkeder. Dette vil igjen påvirke lakseprisene negativt i en overgangsperiode, skriver Grieg Seafood i rapporten.

Vike sier til DN at han ikke aktivt vil bidra til å føre norsk laks inn i det russiske markedet, slik flere eksperter tidligere har spekulert i.

- I media har vi sett spekulasjoner om at laksen skal finne veien inn til Russland på ulikt vis. Det har vi ingen oppfatning om, og jeg tror ikke norske virksomheter aktivt vil bidra til slike omveier, mener Vike.

Nye handelsveier

Selskapet spår en økning i den globale etterspørselen etter laks på èn prosent i 2015. Frem til det forventes lakseprisen å falle, før markedet stabiliserer seg gjennom nye handelsveier.

- Vi er av den oppfatningen om at laksemarkedet er globalt. Chile er blant annet ikke utestengt fra Russland, så vi forventer at det vil bli en endring i handelsbalansen. Chile, som tradisjonelt sett selger mye til USA, vil nok selge eller reallokere en del av sine volum til Russland over tid. Det åpner opp for norsk laks i USA, forklarer Vike.

Det har vi sett før, legger han til.

- Det har vært utfordringer i Chile tidligere som gjør at de har falt bort, og så har de kommet veldig sterkt tilbake igjen. Da har vi sett det samme, nemlig at prisen i for eksempel det amerikanske markedet har kommet i ulaget i en kort periode. Jeg vet ikke om vi har sett det mer enn seks måneder noen gang.

Lavere laksepris

Vike forventer at det samme skal skje nå.

- At slaktingen øker er ren, sesongmessig effekt. Russland er et av de større markedene og når vi ikke selger dit, må fisken som må slaktes kanaliseres inn på det øvrige markedet. Det gjør at veksten i tilbudet blir litt høyere enn den hadde vært. Da må man forvente at det er grunn til at prisen går ned i en periode, sier Vike.

Han mene at dette ikke bare er dårlige nyheter, men at det også bidrar til økt etterspørsel i andre markeder.

- Chile og Færøyene er de største som ikke er utestengt fra Russland. De vil da selge mer til Russland og det betyr at i de markedene vi har solgt til, først og fremst USA, vil vi nok kunne se mer norsk og skotsk laks til at det skjer en reallokering.

- Vil det følgelig bli billigere laks i butikkene?

- Det er ikke nødvendigvis sikkert at det blir det. Det er mange ledd mellom oss som produsent og konsumenter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.