Næringsminister Monica Mæland (H) innkalte onsdag næringslivet til møte om de nylig innførte sanksjonene mot Russland.

Disse ble innført 15. august som en reaksjon på landets folkerettsstridige handlinger i Ukraina.

Sanksjonene innebærer blant annet at det er forbudt å eksportere teknologi til bruk i dypvanns oljeleting og -produksjon, arktisk oljeleting og -produksjon eller i skiferoljeprosjekter i Russland.

Til stede på det lukkede møte i Næringsdepartmentet, var representanter for norsk skipsfart, olje- og gass og finans.

Det var bred støtte fra alle de oppmøtte om sanksjonsinnføringen, ifølge Mæland.

- De var helt enige og besluttet seg fullt ut til innføringen av sanksjoner. Det var ingen uenighet, men full støtte til det, sier hun.

Bekymret

På møtet ble det derimot uttrykket en generell bekymring.

- Det var en bekymring knyttet til det at jo lengre dette varer, jo mer alvorlig er det. Og det er en bekymring vi selvsagt deler. Det er ikke opp til oss, det er opp til Russland, først og fremst, å få slutt på den situasjonen, sier Mæland til DN.

Sammen med Utenriksdepartementet og Olje- og energidepartementet har hun ansvar for å bistå norske bedrifter i forbindelse med den pågående situasjonen.

- Hvilke konsekvenser kan sanksjonene få for norsk olje- og gassektor?

- Vi kan ikke trekke konklusjoner av dette nå. Vi konstaterer at for olje og gassektoren har norsk næringsliv et voksende marked i Russland. Det vil nå stoppe opp for deler av sektoren og omfanget av dette vet vi ikke enda. Det er noe av det vi vil snakke med næringslivet om, legger Mæland til.

- Kan ikke spå

Næringsminsteren holder kortene tett til brystet når det gjelder å utdype tilbakemeldinger som kom fra næringslivet under det lukkede møtet. Hun uttaler seg på generell basis:

- Den generelle tilbakemeldingen som vi er helt enig med næringslivet i, er at jo lenger situasjonen varer, jo mer alvorlig er den. Men det er ingen av oss som kan spå om varigheten, og det må vi bare holde en tett dialog om. Og så er det slik at Nærings- og fiskeridepartementet har fått i ansvar å se på den totale konsekvensen for norsk næringsliv.

Er det mulig å reparere forholdet til Russland i fremtiden?

- Jeg kan ikke spå om dette, om hvor lenge det skal vare eller hva som skjer etterpå. Det jeg har svart på i dag, er at det er vår oppgave å bistå norsk næringsliv ut i verden. Og det vil vi også selvsagt gjøre når denne situasjonen på et tidspunkt er avklart.

- Er det aktuelt å innfløre tiltak mot næringslivet?

- Det kan ikke jeg svare på. Det er slik at vi opptrer sammen med våre allierte og partnere og basert på den utviklingen vi ser. Så det er helt umulig å svare på det nå om det er aktuelt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.