I et rundt 50 sider langt brev fra Konkurransetilsynet fikk Anbjørn Øglend torsdag beskjed om at tilsynet mest sannsynlig stopper Norturas oppkjøp av slakterikonsernet hans, Prima Gruppen.

Det er ikke mer enn drøye fire måneder siden Øglend jublet over transaksjonen som verdsatte konsernet til rundt 600 millioner kroner, inkludert gjelden på vel 100 millioner kroner.

Transaksjonen gjorde at Øglend ble en av de mange som har tjent seg rike på norsk matvarebransje. Men Konkurransetilsynet har foreløpig sagt stopp.

- Blir oppgitt

- Vi er bekymret for hva dette oppkjøpet har å si for kvalitet, pris og vareutvalg for forbrukerne, sier Beate Berrefjord. Hun er nestleder for avdelingen for Mat, Handel og Helse i Konkurransetilsynet.

- Er dette et varsel mot hele transaksjonen?

- Når vi sender et varsel er det i utgangspunktet et varsel mot hele transaksjonen, sier Berrefjord. Men partene vil nå få anledning til å argumentere for transaksjonen både helt eller delvis overfor Konkurransetilsynet.

Øglend rister på hodet over varselet fra Konkurransetilsynet.

- Dette er litt komisk. Her står det side opp og side ned om ineffektivitet og for dyre matvarer . Også prøver vi å gjøre noe med det, og blir møtt med dette. Jeg blir litt oppgitt, sier Øglend.

- Vi er selvsagt skuffet, men tar den foreløpige tilbakemeldingen fra Konkurransetilsynet til etterretning, heter det i en kommentar fra konsernsjef Arne Kristian Kolberg i Nortura.

Kjempemulighet glipper

Egersunderen Anbjørn Øglend har i løpet av få år bygget opp en av Norturas tøffeste konkurrenter på Jæren med en drøy milliard kroner i omsetning. Fra hovedkontoret i Kviamarka i Hå kommune har Øglend profilert seg som en kvalitetsprodusent med utstrakt samarbeid med kjente kokker og Gastronomisk Institutt.

Norturas oppkjøp betød at Øglend solgte slakterivirksomheten sin til Nortura. Samtidig gikk Nortura og Prima sammen om et felles selskap for skjæringsdelen av virksomheten. Denne skulle forsyne i hovedsak Prima med varer for distribusjon til kundene.

- Hva betyr det når du ikke får 600 millioner kroner?

- Hvis vi ikke klarer å overbevise dem i forhold til de bekymringene de har, vil vi gå glipp av en kjempemulighet. Da er det slik at vi klarer å fortsette slik vi gjør i dag, sier Øglend.

 

Les også:

Kan få huset tvangssolgt
Rederarving punger ut 30 mill. for Stavanger-villa

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.