Marit Mohn Westlake (67) har tjent 800 millioner kroner på sine investeringer og eierskapet i familieselskpaet Wimoh de siste to årene.

Hun utvandret fra Norge i 1976, og har i dag bostedsadresse i London. Sammen med sønnen Stian Westlake eier hun selskapet Marit Mohn AS, som har registrert samme adresse som familieselskapet Wimoh og Frank Mohn i Heldal i Bergen.

Wimoh er melkeku

Hovedinntektskilden i Marit Mohn AS er en aksjepost i familieselskapet Wimoh, som i 2012 ga 400 millioner kroner i utbytte.

I 2013 var utbyttet null, og selskapets årsresultat ble dermed betydelig redusert  fra 474 millioner kroner i 2012 til 75,4 millioner kroner i 2013. 

67-åringen ble ifjor utpekt som Norges tredje rikeste kvinne med en formue på over tre milliarder av Kapital, bare slått av Helene Odfjell (48) og Rannfrid Rasmussen (78) med henholdsvis 6,5 milliarder og 3,6 milliarder.

Etter salget av familieselskapet Frank Mohn til Alfa Laval i april klatrer hun trolig høyere på rikinglisten.

Fikk utbytte likevel

I årsrapporten står det at selskapet Marit Mohn er uten inntekt, fordi det ikke er avsatt utbytte i Wimoh.

I april solgte Wimoh Frank Mohn AS til svenske Alfa Laval for 13 milliarder kroner, et salg som kulminerte i en offentlig skittentøyvask mellom investor Trond Mohn (71) og hans sønn Frederik W. Mohn (37).

16. juni var det likevel en ekstraordinær generalforsamling i selskapet, hvor det ble vedtatt å dele ut et utbytte på 1,3 milliarder kroner, tilsvarende en tidel av salgsprisen av Frank Mohn AS. Utbyttet var utbetalt to dager senere, og tilsvarer 260 millioner kroner for Marit Mohn AS.

Tjener på aksjer og obligasjoner

Selskapet tjener også penger på renteinntekter og markedsbaserte aksjer, og hadde i 2013 et resultat før skatt på 96 millioner kroner. Det er ikke inkludert det ekstraordinære utbyttet.

Marit Mohn har bokført en investering på 20 prosent av familieselskapet  Wimoh på 375 millioner kroner, og har investeringer i aksjer, obligasjoner og swaps for tilsammen 1,3 milliarder kroner.  I tillegg har selskapet 800 millioner kroner i banken.

Årsresultatet på 75,4 millioner kroner blir overført til egenkapitalen, som er på 2,4 milliarder kroner.

Det har ikke lykkes DN å komme i kontakt med Marit Mohn.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.