Onsdag morgen varslet det norske it-selskapet Evry at et mulig salg av selskapet kan være aktuelt som følge av en pågående strategiprosess.

Etter at nyheten ble kjent økte aksjekursen til Evry med omtrent 30 prosent, før den endte opp med en endelig kurs på 22,95 på slutten av dagen. Les mer om aksjekursen her: Rakettfart for Evry

Denne prosessen er satt i gang av Evry for å oppnå sitt mål om «Nordisk lederskap», forteller Evrys konsernsjef, Terje Mjøs til Dagens Næringsliv.

- Hvor ser du for deg at Evry er om ett år?

- Om ett år er vi enda nærmere ambisjonen vår. Posisjonene vi uttalte i 2010 var at Evry i 2015 skal være desidert markedsledende i Norge, være desidert markedsledende på SMB-markedet i Norden, ledende i Sverige, og nummer én i «financial services» i Norden, svarer Mjøs.

Har mistet de største

Med financial services menes tjenester Evry tilbyr til banker og deres IT-løsninger. SMB står for «Small and medium businesses», små og mellomstore bedrifter. Mjøs forklarer at Evry har mistet fotfeste hos de globale norske kundene, som for eksempel Hydro, Statoil og Yara.

Les også: Tror it-selskapet Evry blir «spist» av nordisk it-gigant

... og den nordiske IT-gigantens svar: - Skal aldri si aldri

Omsetningen hos de største selskapene var oppe i 900 millioner kroner i årene før fusjonen, men utgjør en er i dag nede til kun en liten brøkdel av omsetningen. Mjøs forklarer dette med økt konkurranse spesielt fra indiske aktører i IT-markedet.

- På tre av disse punktene; Norge, SMB og «financial services», så er det «tick-off». Den som det ikke er «tick-off» på er Sverige, hvor vi er nummer fire. Som en ledende aktør skal du være du oppe som nummer én eller to. Det er det som gjenstår, sier Mjøs.

Tre faser

Mjøs peker på tre faser som ble planlagt av selskapet i samarbeid med de største aksjonærene, Telenor og Posten, i  kjølvannet av fusjonen i 2010:

  • Fase 1: Fusjonen, selskapet skulle gjennomføre fusjonen av EDB og Ergo.
  • Fase 2: Sikre et grunnlag for organisk vekst
  • Fase 3: Oppnå en nordisk lederposisjon.

- Hele tiden har ambisjonen om nordisk lederskap vært der. Det ligger også til grunn for denne strukturerte prosessen; å strekke oss videre mot en nordisk lederposisjon, sier Mjøs.

Nå ser selskapet seg fornøyd med gjennomførelsen av Fase 2, og mener de har skapt et godt grunnlag for organisk vekst i bedriften, altså vekst uten oppkjøp av andre aktører. Nå skal Evry nå ut til Sverige for på veien mot å bli Nordens ledende IT-leverandør.

Ser til Sverige for vekst

For å oppnå den nordiske lederposisjonen innen IT-markedet har derfor Evry-styret nå besluttet å utforske muligheten for et mulig salg av selskapet.

«Styret har […] besluttet å starte en strukturert prosess for å forfølge ulike strategiske muligheter, herunder salg av selskapet», skrev selskapet i en melding onsdag.

- Det er naturlig å tro at denne prosessen vil resultere i en ny eiersituasjon, sier Mjøs. Han forklarer også hvorfor Evry har sett seg ut Sverige som det vikitgste vekstmarkedet for selskapet:

- I Norge har vi en 30 prosents markedsandel. Det er ikke lett å øke betraktelig. Det svenske markedet er det minst konsoliderte i Norden. Der er vi på 4. plass med 7,5 prosents markedsandel, sier konsernsjefen.

- Ser tilsynelatende enkelt ut

- For å bli størst i Sverige, så tror jeg Evry må selges til en annen aktør, men da blir jo definisjonen på at Evry blir «størst», på en måte litt feil, sier Telekomanalytiker Espen Torgersen i meglerhuset Carnegie.

- For da blir jo den som eventuelt kjøper størst, og ikke Evry. Skal selskapet bli størst i Sverige, så må Evry kjøpe noen. Og å kjøpe seg en lederposisjon i Sverige er ikke noen enkel sak, for ikke å snakke om dyrt, sier Torgersen.

Han tror ikke det er bare enkelt å bli en ledende IT-aktør i det mer fragmenterte svenske markedet:

- Det aller første og viktigste i mine øyne er målet om lønnsomhet. Målet om å bli nummer én forutsetter lønnsomhet. På et hvitt stykke papir uten grånyanser, så kunne man jo sagt at hvis IT-tjenesteselskapet Tieto og Evry hadde gått sammen, så hadde man jo nesten doblet markedsandelen sin og blitt størst i det svenske markedet. Det ser tilsynelatende veldig enkelt ut, men der stopper det på mange måter, forklarer Torgersen.

Les også på DN.no:

Slapt på Wall Street

Ryanair tilbyr business-reiser

IMF-sjefen etterforskes i fransk korrupsjonssak  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.