Den opprinnelige Alex Sushi ved Solli plass i Oslo er fortsatt størst i omsetning blant de tre restaurantene ved samme navn i Oslo og Stavanger. Filialen på Solli plass mistet imidlertid en femtedel av omsetningen ifjor i forhold til året før. Eier Petter Sandberg forklarer det med at catering- og takeout-virksomheten ble skilt ut i eget selskap i 2012.

Økte omsetning

– Vi bygde for halvannet år siden en egen service- og selskapsavdeling på Solli, så samlet sett økte vi omsetningen med fem prosent ifjor, sier Sandberg.

Han viser til at alle investeringer og nyetableringer tas over driften.

Driften gikk bare såvidt i pluss på Solli plass, og egen­kapitalen er tapt. «Styret forventer og budsjettene viser god omsetning og inntjening videre fremover», heter det i årsberetningen.

Ifølge Sandberg har det kostet rundt ti millioner kroner å bygge om lokalene på Solli, og fem-seks millioner kroner er brukt på å etablere filialen på Tjuvholmen som åpnet helt på tampen av 2012. Sandberg er godt fornøyd med at Alex på Tjuvholmen i sitt første hele driftsår omsatte for nær 20 millioner kroner og gikk med overskudd.

Glad for konkurranse

Alex Sushi har lenge vært regnet som hovedstadens ledende sushirestaurant, og britiske The Times kåret den til et av de beste sushi­stedene utenfor Japan kort tid etter åpningen i 2001. Ifølge Sandberg er eierne mer opptatt av kvalitet enn overskudd.

– Vi skal bare bli bedre og bedre. Og jo større konkurransen blir, jo bedre er det for oss, fordi folk blir mer bevisste på kvalitet. Vi tror det er en kvalitetstrapp på sushi. Når du først tar et skritt opp, så vil du ikke gå ned igjen, sier han.

Ifølge Sandberg er hans medgründer, sushikokken Alex Cabiao, fortsatt den fremste garantisten for kvaliteten på Alex-sushien. Det neste året skal han fungere som kjøkkensjef på den nyåpnede Alex-filialen i Stavanger.

– Han er sjefkokk for hele kjeden, sier Sandberg, som startet Alex Sushi sammen med Cabiao i 2001.

Cabiao er ikke lenger inne på eiersiden. Alex Sushi Holding eier alle de fire Alex-selskapene. Største eier i holdingselskapet er Petter Sandberg, mens Nord-Norges største lakseoppdretter Nova Sea og det familieeide investeringsselskapet Vigner Olaisen eier henholdsvis 15 og ti prosent.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.