Det er fare for streik ved 48 NHO-bedrifter fra i morgen.

– Vi er klare til å kjempe for likeverdige lønns- og arbeidsvilkår i handelen, sier forbundsleder Trine Lise Sundnes.

205 medlemmer tas ut

Det mekles nå mellom LO-forbundet Handel og kontor og NHO fordi forhandlingene mellom partene endte med brudd om Butikkoverenskomsten 4. juni.

Dersom partene ikke kommer til enighet i meklingen, vil 205 medlemmer i 48 virksomheter gå ut i streik i morgen fra arbeidstidens start.

Disse virksomhetene blir tatt ut i streik.

Store lønnsforskjeller

Handel og kontor mener at deres medlemmer forskjellsbehandles, og det er de villige til å streike for. Bakgrunnen er at Handel og kontor har tariffavtaler med både NHO og med Hovedorganisasjonen Virke, og at det er forskjeller i lønn mellom de to avtalene. En faglært i full stilling vil tjene om lag 6000 kroner mer dersom han jobber i en Virke-bedrift enn i en NHO-bedrift. For ufaglærte vil forskjellen være over 2000 kroner i måneden, ifølge Handel og kontor.

– Det er uakseptabelt for HKs medlemmer som jobber side om side å bli forskjellsbehandlet på lønn i dette omfanget, sier Sundnes.

500 medlemmer

NHO-avtalen omfatter samlet noe over 500 HK-medlemmer. Det er i det vesentligste bedrifter tilknyttet egen produksjon som er omfattet av tariffavtalen. Det vil blant annet si bakerier, blomsterutsalg, gullsmeder og slaktere. Avtalen med Virke omfatter over 16.000 HK-medlemmer innen all handel.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.