- Det er fortsatt vekst og fortsatt relativt greit driv, sier sjeføkonom Kyrre Martinius Knudsen i SR-bank.

I dag publiserer han konjunkturbarometeret for Rogaland, som tar temperaturen på økonomien i oljefylket.

- Vi ser at det er lavere vekst enn vi har hatt de siste årene, men i sum reflekterer ikke barometeret noe av den uroen som er skapt om et brått omslag, sier Knudsen.

Ifølge barometeret har det vært en sysselsettingsvekst i petroleumsrelaterte virksomheter i underkant av én prosent i år, og bedriftslederne venter omtrent tilsvarende vekst det nærmeste året.

 

Samtidig er det flere bedriftsledere som er positive enn som er negative når det gjelder økonomiske utsikter, noe Knudsen tolker som at det fortsatt er optimisme i fylket.

- Krisemaksimering

Før sommeren la Statistisk sentralbyrå frem en investeringstelling som indikerte et markant fall i petroleumsinvesteringene neste år, og mange har fryktet store negative ringvirkninger for leverandørindustrien og oljefylket Rogaland. Knudsen mener uroen er overdrevet.

- Vi kan godt si det har vært en krisemaksimering, sier Knudsen

Han venter at oljeinvesteringene vil holde seg omtrent på samme nivå neste år som i år, og tror for eksempel Norges Banks anslag om ti prosent fall er for pessimistisk.

Samtidig mener han det kan komme noe godt ut av det han mener er tendenser til krisemaksimering.

Kostnadskutt

- Krisemaksimering har kanskje vært nødvendig, for nå har kostnadene steget ganske mye, særlig innen oljeservice. Når det nå går mot en myk landing kan bedriftene jobbe med kostnadssiden. Det er bra, og det ruster oss bedre for fremtiden, sier han.

Etter at Rogaland i mange år har blitt løftet av svært gode tider for oljeleverandørnæringen, ser Knudsen nå for seg at veksten i oljefylket fremover vil bli omtrent som i resten av landet.

Han tror at svakere etterspørsel fra norsk sokkel vil få leverandørene til i større grad å vende seg mot eksportmarkedet, og at økt kostnadsbevissthet kan gjøre at de vinner markedsandeler.

Samtidig viser han til at fylket består av mer enn oljen, og at blant annet offentlig sektor kan bidra til å løfte aktiviteten fremover.

- Regionen er ikke bare olje. For eksempel er det ganske store infrastrukturprosjekter på gang i regionen, og vi ser store etterslep i offentlige investeringer. Man har nok slitt med å få tak i arbeidskraft, men det kan bli lettere nå. I barometeret er det offentlig sektor som har høyest forventninger til sysselsettingen fremover. Det skaper en stabilitet, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.