– Det er en vanskelig situasjon for alt som smaker av samarbeid med Russland for tiden. Men det er i slike tider folk-til-folk samarbeidet, kulturutvekslingen og grasrotkontakten i Barents-samarbeidet blir enda viktigere enn før. Det er et lavkonfliktområde som ikke nødvendigvis har den største prestisjen i de to lands utenriksdepartementer, sier Lars Rowe til NTB.

Lang prosess

Dette betyr ikke at seniorforskeren ved Fridtjof Nansens Institutt tror det blir enkelt å fortsette utvekslingen i en tid da begge land har innført sanksjoner mot hverandre,

– Men utfordringene oppsto lenge før Russland annekterte Krim. Det er en lang prosess som har foregått helt siden Putin overtok. Han har fått skikk på landet, men også systematisk sentralisert makt og svekket demokratiet, sier Rowe.

Legger ned

Redaktør Thomas Nilsen i nettstedet BarentsObserver ser klart at utfordringene vokser – blant annet tømmes regionene for makt og oppgaver.

– Denne uken kom bekreftelsen på at Putin legger ned ministeriet for regional utvikling som har ansvaret for det regionale samarbeidet med andre land. Men det er en god norsk stemning i russisk del av Barentsregionen, og det vil ta lang tid å rive ned det som er bygd opp de siste 20 årene, opplyste Nilsen da Barentssekretariatet torsdag samlet 155 prosjektledere i Barentsregionen til konferanse og diskusjon om Barents-samarbeidet med Russland.

Mer Barents-samarbeid

Statssekretær Bård Glad Pedersen (H) i Utenriksdepartementet ga en klar beskjed til prosjektlederne.

– Det er kanskje vanskeligere enn i fjor å samarbeide, men det er også viktigere enn for ett år siden. Barents-samarbeidet står ikke i motstrid til tiltakene vi har innført mot Russland. Tvert imot ønsker vi mer samarbeid på dette nivået, sa Glad Pedersen

Christina Henriksen, leder for Barents urfolksgruppe, mener Norge burde tale med en egen stemme og si klarere fra om menneskerettighetsbrudd og at urfolks situasjon er under hardere press.

– Det er underlig at Norge bare stiller på lag med andre europeiske land og ikke taler med en egen stemme, sa Henriksen.

Riktig nivå

Lars Rowe mener tvert imot at der er riktig å følge med på det europeiske lasset. Han ser ingen grunn til at Norge skulle skille seg ut i den ene eller den andre retningen.

– Vi kan ikke framstå som mildere overfor Russland enn våre europeiske partnere. Det ville sette oss i et dårligere lys overfor resten av Europa. Det er i alle fall ikke aktuelt å være strengere. Det vil sette oss i en fryktelig situasjon overfor Russland når dette en gang tar slutt, sier Rowe til NTB. (©NTB)

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.