Advokat og megler Dag Røed har meglet i flere hundre saker, alt fra skilsmisser og barnefordeling til bedriftskonflikter.

– Grunnen til at jeg mener det er hensiktsmessig å bruke advokat­megling, er at det kan gjøres raskt før hele saken drar seg til og knuten blir virkelig knallhard og det blir mer komplisert å løse den opp, sier Røed.

Han viser til at tidsmomentet er særlig viktig når det er barn med i bildet.

– Jo lengre konflikt mellom mor og far, jo vanskeligere blir det for barn. Det er skadelig for barn at ikke saker løses opp i, sier Røed.

Ifølge Røed er boligen ofte gjenstand for konflikt ved skilsmisse. Dagens Næringsliv skrev onsdag om problemer som kan oppstå når bolig og verdier skal fordeles etter skilsmisse. En kvinne fortalte at hun fortsatt bor på et rom hjemme hos foreldrene etter fire år med retts­megling, rettssaker og et rettslig millionkrav mot eksmannen. I tillegg har hun pådratt seg hundretusener i advokat­honorarer.

Nøytral megler

Som megler skal Røed være nøytral og ikke ta parti med noen av partene i konflikten.

– Megleren skal ikke være noen dommer som sier at «jusen sier sånn og sånn». Domsprognoser bør man unngå. Det handler om å få partene med på å tenke kreativt, sier han.

Advokaten bruker en modell utviklet ved Harvard University der man tar utgangspunkt i hva som er partenes interesser. Han viser til et eksempel der hun hadde forlatt mannen, men etterpå strukket seg langt økonomisk for å få til en løsning med eksen. Men han var bitter og ville ha mer. I en pause kom det frem at mannen hadde fått ny kjæreste. Røed foreslo å bringe henne inn i meglingen for å høre hennes syn på saken.

– Hun sa «Men Per da, skal det aldri bli oss? Skal du bare krangle med eksen?»

Halvannen time senere ble det en løsning. Det sto plutselig klart for mannen hva som var i hans interesse.

– Hans interesse var selvfølgelig ikke å miste kjæreste nummer to ved å vise at han ikke var en vrang type, sier Røed.

Styrker utdannelse

Advokatforeningen har et tre dagers seminar for advokater som ønsker å bli konflikt­meglere, men vil nå styrke denne utdannelsen med ytterligere fem kursdager. I dag har foreningen over 400 advokater som er godkjent som meglere.

– Vi er opptatt av å få mer kvalifiserte meglere for en større bruk av advokatmeglere. Det er noen spesielle områder vi har bestemt oss for å satse på, delvis fordi vi synes de er godt egnet, delvis fordi det faktisk brukes meglere innenfor disse områdene i dag, sier Schjødt-advokat Geir Frøholm som har ledet meglingsutvalget i foreningen.

Både Røed og Frøholm viser til at advokatmegling vil være en langt billigere affære for partene om man kommer til enighet.

Billigere enn rettssak

– En hovedforhandling i tingretten over to-tre dager er fort oppe i 100.000-150.000 kroner for én part. En eller et par dager med megling kan ofte løse en sak som skal gå over flere uker i retten, sier Frøholm.

Taper man saken helt, blir tapende part i tillegg også sittende med motpartens saksomkostninger. I megling deles kostnaden mellom partene.

En dag med megling kan ifølge advokatene koste 10.000-20.000 kroner, avhengig av meglerens timepriser og sakens kompleksitet. Både Røed og Frøholm avviser at megling vil bli noen ny melkeku for advokatene.

– Snarere tvert imot. Du skal megle en god del saker før du er oppe i det du får for en rettssak, sier Røed som mener advokater generelt er for dårlige til å anbefale advokatmegling til sine klienter.

Les også:

Slik påvirker klærne tankegangen din

- Å ha en mastergrad i ledelse betyr ikke at du kan lede et stort børsnotert selskap

Derfor velger de unge studiene de gjør  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.