USA og EU utvider sanksjonene mot Russland. Hensikten er å lamme landets lukrative olje- og gassindustri. Sanksjonene forbyr selskaper å inngå kontrakter for levering av tjenester til russisk oljeleting og produksjon på dypt vann, leting og produksjon i arktiske strøm samt skiferoljeprosjekter i landet. John Fredriksens børsnoterte riggselskaper Seadrill og North Atlantic Drilling er blant selskapene som vil bli rammet.

Nettavisen E24 skrev fredag ettermiddag at selskapene vil unnslippe sanksjonene, siden dette er allerede inngåtte avtaler. Men en høytstående tjenesteperson i Obama-regjeringen avviser dette overfor DN.

De utvidede sanksjonene vil også ramme alle nåværende kontrakter. Selskapene gis nå 14 dager til å avvikle eventuelt pågående arbeid, bekrefter vedkommende på direkte spørsmål fra DN.

Personen krever å få uttale seg anonymt i tråd med etablert praksis i USA. Også Statoil, som samarbeider med Russlands største oljeselskap, Rosneft, kan bli rammet av sanksjonene. Både Statoil og Seadrill er børsnotert i New York og er underlagt amerikansk lovgivning.

– Det har jeg ingen kommentar til. Vi har ikke fått noen nye beskjeder, sier finansdirektør Rune Magnus Lundetræ i Seadrill til opplysningene fra DN.

Pressekontakt Knut Rostad i Statoil ønsket ikke å kommentere opplysningene fredag.

Må betale dyrt

USA varslet tøffere sanksjoner mot Russland fredag. Årsaken er invasjonen av Krim i Ukraina.

– Gitt Russlands direkte militære intervensjon og åpenlyse forsøk på å destabilisere Ukraina, har vi i dag utvidet våre sanksjoner mot Russland sammen med våre europeiske allierte, sier finansminister Jacob J. Lew i en pressemelding.

Russlands største bank, Sberbank, vil ikke lenger kunne låne penger med lang løpetid fra amerikanske finansinstitusjoner. I tillegg vil USA fryse eiendelene til fem statseide forsvarsteknologi-selskaper.

Amerikanske selskaper vil videre nektes å samarbeide med fem russiske energiselskaper, deriblant Gazprom og Rosneft.

– Den russiske økonomien betaler allerede dyrt for landets ulovlige oppførsel. Veksten har falt til nesten null, inflasjonen er godt over målet, og de russiske finansmarkedene fortsetter å svekke seg, sier Lew i meldingen.

Ville ta Fredriksen

Som DN skrev tidligere i uken, er John Fredriksen en av personene som EU og USA ønsker å ramme med de utvidede sanksjonene.

Seadrill, hvor Fredriksen er majoritetseier, la seg ut med både EU og USA da selskapet signerte seks kontrakter med Rosneft 29. juli, dagen før den foreløpig siste runden med økonomiske sanksjoner mot Russland ble iverksatt.

Ifølge Bloomberg reagerte både amerikanske og europeiske tjenestemenn på avtalen, og mente det var å handle stikk i strid med det som var hensikten bak sanksjonene: Å fryse Russlands utvinning i Arktis.

Seadrill-aksjen var en av aksjene som falt da nyheten om sanksjonene kom 30. juli, fordi markedet var usikre på om sanksjonene ville ramme også dette selskapet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.