De omstridte reisene til Budapest foregikk ifra 2006 til 2011. Tre tidligere buss-topper fikk dekket fly, hotel og Formel 1-billett. Hele gildet ble betalt av Gummiservice as, som var en leverandør av Unibuss.

 

- Gummiservice inviterte årlig flere personer tilknyttet Unibuss på tur til Budapest. Ved noen av turene var det et faglig program, sa statsadvokat Guro Hansson Bull i Oslo tingrett tirsdag.

Nå er seks personer tiltalt for utroskap og grov korrupsjon for samlet 12 millioner kroner. Den øvre strafferammen for de tiltalte er 16 års fengsel. Flere av de tiltalte erkjente delvis straffskyld i Oslo tingrett mandag.

Tur til 66.000 kroner

Det var en artikkel i en tysk avis sommeren 2011 som ledet til etterforskninge av Unibuss-saken. Her kom det frem at et kommunalt busselskap i Oslo var involvert i korrupsjonsskandalen som den tyske bussprodusenten Man ble etterforsket for. Idag er fire nordmenn dømt og én person frifunnet i samme sakskompleks (se faktaboks).

Blant deltakerne på Budapest-turene var følgende personer:

1.Tidligere teknisk sjef i Unibuss, Nils Aksel Ellingsen.

Verdien på turen er ifølge tiltalen på 66.745 kroner.

2.Tidligere administrerende direktør i Unibuss, Helge Bernhard Leite.

Verdien på turen er ifølge tiltalen på 21.500 kroner.

3.Tidligere vedlikeholdsansvarlig i Unibuss, Knut Øverbø.

Verdien på turen er ifølge tiltalen 10.995 kroner.

Utilbørlig

Påtalemyndigheten mener oppholdet i Budapest var en utilbørlig fordel på grunn av verdien, deres stillinger og fordi formålet med ytelsen skal ha vært å sikre et godt samarbeid og/eller sikre leveranser til Unibuss.

-Det fremgår av dokumentet at det er ganske betydelig antall deltakere utover de fra Unibuss. Er det reist etterforskning mot andre deltakere som har vært med? lurte advokat Arne Gunnar Aas, som representerer Øverbø.

- Det var en ren heisa-tur med gutta som kan være skattemessig klanderverdig, men ikke korrupsjon, sa Aas.

-I det store og hele er mange av de andre deltakerne fakturert for mindre skattemessige forhold som de kan være ansvarlig for. Tema her er spørmål om korrupsjon i vår sak, svarte politiadvokat Christian Stenberg.

Ellingsen erkjente ikke straffskyld for Budapest-turer i retten tirsdag.

-Disse turene hadde et nødvendig faglig innhold og var godkjent av overordnet, sa Ellingsens advokat Fredrik Sollie i retten.

Leite og Øverbø avviser også straffeskyld.

Les også:

Tesla kan få førsterett når kulda setter inn  

Her vokser boligprisene raskest (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.