LONDON. - Flybransjen er crazy! Og den har vært crazy lenge. Hvis det hadde vært noe tilsvarende i hvitevare- eller bilbransjen, hadde de selskapene forsvunnet for lenge siden.

Norwegian-sjef Bjørn Kjos deltok tirsdag på World Low Cost Airlines Congress i London sammen med en rekke flytopper fra hele Europa, og han benyttet sjansen til å gi uttrykk for hvor oppgitt han er over måten myndighetene subsidierer flyselskaper på.

- Dette er gammeldags tankegods - og jeg er rimelig sikker på at det snart vil ta slutt. Skattepengene våre skal gå til skole, helse, eldreomsorg og sånne ting - ikke til å holde liv i flyselskaper. Industrien må greie seg selv, sier Bjørn Kjos til DN.

Han tror dette vil gå opp for politikerne etterhvert.

- Når de beskytter flyselskaper på den måten, ødelegger de jo også for forbrukerne, sier han.

Flybransjen er i endring og konkurransen er knallhard. Flere flyselskaper, blant annet Norwegian, leier nå inn kabinansatte fra vikarbyråer i stedet for å ha dem ansatt selv.

- Vi startet med dette på langrutene våre, men det Finnair gjør nå, har jeg lite sans for. Du må ta vare på dine ansatte - ikke hive dem ut. Så den filosofien deres er jeg ikke enig i, sier Kjos.

Outsourcingen av Finnair-flyvertinner har vekket oppsikt i flybransjen. SAS-direktør Eivind Roald sa til DN i forrige uke at Finnair setter bransjen i spill.

180 kabinansatte i Finnair mister jobben når flyselskapet neste år oppretter baser i Singapore og Hong Kong, og i stedet leier inn flyvertinner fra det norske bemanningsselskapet OSM Aviation. Og på sikt er planen å outsource kabinansatte på en rekke andre ruter også.

Les også:

  - Verdensøkonomien balanserer i dag på en nokså skarp knivsegg

Rømmer fra høye Oslo-priser

Tesla kan få førsterett når kulda setter inn  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.