Mangeårig innkjøpssjef Erik Ernst Andersson (70) er tiltalt for og ha mottatt 144.042 euro i kontanter fra MAN. I retten igår hevdet Andersson at han kun mottok rundt 55.000 euro i “bonus” én gang i 2003.

-Jeg skjønte at det ikke var helt etter regelverket, sa Andersson om kontantene.

-Hva brukte du pengene til? lurte statsadvokat Guro Hansson Bull.

-Det har gått med til reiser, jeg var på Formel. Jeg har vært med på mange billøp i Tyskland, Spania og flere andre steder, sa Andersson.

I alt seks personer er tiltalt for utroskap og grov korrupsjon for samlet 12 millioner kroner. Den øvre strafferammen for de tiltalte er 16 års fengsel. Flere av de tiltalte erkjente delvis straffskyld i Oslo tingrett mandag.

Telte kontanter i garasjen

Det var en artikkel i en tysk avis sommeren 2011 som ledet til etterforskningen av Unibuss-saken. Her kom det frem at et kommunalt busselskap i Oslo var involvert i korrupsjonsskandalen som den tyske bussprodusenten Man ble etterforsket for. Idag er fire nordmenn dømt og én person frifunnet i samme sakskompleks.

Andersson var i flere år innkjøper av ruterbusser, med ansvar for innhenting av anbud fra bussleverandører, forhandling av kontrakter og innstilling overfor arbeidsgiver.

Det var på et hotellrom i Tyskland i 2003 at Andersson etter egen forklaring ble tilbudt rundt 55.000 euro i kontanter av medtiltalte Dag Hagerup.

"Her har du en bonus, værsågod sa han" forklarte Andersson.

Først takket Andersson nei, men etter litt betenkningstid puttet han

pengene i lommen. Opptellingen av pengene gjorde han først i garasjen hjemme i Norge.

Endret forklaring

I avhør har Andersson forklart at han og Hagerup delte pengene 50-50. I retten igår avvist han dette.

-Det tror jeg ikke, sa Andersson.

-Dette er også annerledes enn det du har sagt i avhør, bemerket statsadvokat Guro Hansson Bull.

Også advokat Fredrik Sollie, som representerer medtiltalte Nils Aksel Ellingsen, påpekte spriket i forklaringene i avhør og i retten.

-Er dette fri fantasi fra din side?

-Det kan jeg ikke svare på, sa Andersson.

Avviser underskrift

-Hva var grunnen til at du fikk penger?lurte tingrettsdommer Finn Haugen.

-Det har jeg tenkt på mange ganger selv, sa Andersson.

-Mente du at det var berettiget?

-Nei, jeg skjønte det var noe som ikke stemte.

Andersson ble forelagt en agentavtale med MAN underskrevet med hans eget navn.

-Den underskriften har jeg aldri skrevet, sa Andersson.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.