- Regjeringen har lovet og nå venter vi veldig, sier Vibeke Hammer Madsen.

Virke-direktøren legger mandag frem resultatene fra arbeidsgiverorganisasjonens ferske undersøkelse blant medlemsbedriftene.

Tall fra undersøkelsen viser at andelen virksomheter som forventer skatte- og avgiftsendringer har doblet seg siden 2012. I tillegg er det et klart krav om at regjeringen må satse på samferdsel.

- Regjeringen har gått til valg på tøffe løfter. Forventingene fra våre 18.500 medlemsvirksomheter om at noe skal komme, er helt klart her. Det er i dette budsjettet de kan gjøre noe og komme med det de har lovet. Det forventes at endringene merkes og at de er såpass store at de ikke er reverserbare, sier Madsen.

Dette vil påvirke hvordan bedriftene vil satse fremover, ifølge Virke-direktøren.

Fire klare områder som forventes at blir prioritert i statsbudsjettet:

  1. Samferdsel
  2. Skatte- og avgiftsendringer
  3. Helse- og omsorg
  4. Forenkling av rapporteringsrutiner til det offentlige

- Det kritiske, og som medlemmene er klare på, er den vanskelige fremkommeligheten til og fra Oslo – det å få vareleveringer i tide. Det er en enorm kostnad for bedriftene å sitte i de lange køene inn til Oslo, sier Madsen.

Venter økt forbruksvekst

Troen på fremdeles lav rente gjør at forbruksveksten blant nordmenn øker noe. Likevel planlegger 16 prosent av Virkes medlemsvirksomheter å redusere andelen ansatte de neste seks månedene.

70 prosent holder antallet ansatte stabilt, mens 14 prosent planlegger å tilsette nye. Utviklingen i detaljomsetningen var svak i fjor høst, men med en klar oppgang i år.

Madsen i Virke mener flere faktorer ligger til rette for økt forbruksvekst også i tiden fremover:

  • Høy sysselsetting og lav ledighet
  • God reallønnsvekst
  • Fortsatt høy befolkningsvekst
  • Lave renter – lenge

Unner oss mer

Etter 4 år med stabile matpriser økte prisene gjennom 2013. Dette har bidratt til god omsetningsvekst det siste året. Virke mener to gode somre har bidratt positivt for dagligvarebransjen.

- Vi «unner oss» stadig mer eksklusive varer, også med hensyn til mat og drikke. Totalt har 40 prosent av detaljomsetningen skjedd i dagligvaresektoren, opplyser Hammer Madsen.

Les også:

Alt faller for Fredriksen

«Money talks, bullshit walks»

Staten vil kvitte seg med Cermaq

Anbefaler salg av Cermaq  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.