Gjødselsprodusenten Yara bekrefter fusjonssamtaler med amerikanske CF Industries, ifølge en melding tirsdag. En slik fusjon vil i så fall skape verdens nest største gjødselsprodusent.

Spørsmålet om plassering av hovedkontor ventes å bli en viktig faktor for om fusjonen mellom selskapene blir en realitet.

Motivert av lavere norsk skatt

- En tilvoksende fordel ved en fusjon vil være skatteflytting. Yara betalte 20,8 prosent skatt i 2013, mens CF Industries betalte 31,1 prosent, sier analytiker i meglerhuset Bernstein, Jeremy Redenius, til bransjenettstedet chemweek.com. 

Han legger til grunn at selskapsskatten i Norge er 28 prosent, mens den i USA er 35 prosent.

- Det er naturlig å legge hovedkontoret til Norge. Det er blant annet lavere skatterate her. Det er nok ikke hovedmotivasjonen, men det skader heller ikke, sier Yara-analytiker Per Haagensen i meglerhuset RS Platou Markets om fusjonssamtalene.

Bryr seg ikke om det er lovlig

Tirsdag kom også nyhetene om at myndighetene i USA etterkommer president Barack Obamas krav om å slå ned på amerikanske selskaper som flytter hovedkontoret ut av landet.

Praksisen, som på engelsk kalles «tax inversion», omhandler fusjoner eller oppkjøp som gir amerikanske selskaper muligheten til å slippe unna store deler av den skyhøye, amerikanske selskapsskatten ved å flytte skattebaser til utlandet.

USAs president Barack Obama: Vil stoppe skatteflytting.Foto: NTB Scanpix/Reuters/Ints Kalnins
USAs president Barack Obama: Vil stoppe skatteflytting.Foto: NTB Scanpix/Reuters/Ints Kalnins (Foto: Reuters)

Den amerikanske presidenten Barack Obama har hatt et uttalt mål om å kutte smutthull i USAs skattelovgivning. I sommer ba Obama Kongressen om å sette en midlertidig stopper for praksisen, og nå er permanent lovgivning snart på plass.

- Jeg bryr meg ikke om det er lovlig, det er ikke riktig, sa Obama om skatteflyttingsoppkjøp tidligere i sommer.

Finanskomiteen i det amerikanske Senatet arbeider med en lov som vil blokkere alle slike avtaler retroaktivt tilbake til 8. mai, melder USA Today tirsdag.

Det skal ifølge myndighetenes utregninger føre til 19 milliarder i økte skatteinntekter de neste ti årene. Det tilsvarer omtrent 120 milliarder kroner.

Krever norsk hovedkontor

Om en eventuell fusjon skulle føre til en slik skatteflytting, vil de norske skattesatsene kun gjelde skatt på inntekter tjent utenfor USA. Det er ennå ikke kjent hvorvidt de nye skattelovene vil sette en stopper for en eventuell fusjon.

Den norske staten er største eier i Yara, med en eierandel på 36,2 prosent. I sommer uttalte næringsdepartementet at de ønsker å beholde selskapets hovedkontor i Norge, og at departementet utelukker å kutte eierandelen i selskapet til under 34 prosent. Næringsdepartementet har ennå ikke tatt stilling til fusjonssamtalene.

 

Næringsminister Monica Mæland: Vil holde hovedkontoret i Norge. Foto: Hampus Lundgren.
Næringsminister Monica Mæland: Vil holde hovedkontoret i Norge. Foto: Hampus Lundgren. (Foto: Dagens Næringsliv)

Størstedelen av CF Industries næringsvirksomhet er i Nord-Amerika, et marked der Yara har svært liten tilstedeværelse. Dét er en av flere grunner til at både markedet og analytikere mener de to selskapene er en god match.

Les mer om Yara på DN.no:

Yara i fusjonssamtaler med amerikansk selskap
- Kjent med at det har vært dialog
Derfor er Yara-fusjonen en god match

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.