Det var i mai i år Johnny Lodden stevnet Skatt nord inn for Oslo tingrett med krav om at ligningen for 2006 og 2007 skulle oppheves. Lodden krevde at det ved ny ligning legges til grunn at spillegevinstene fra Betfair er skattefrie og at han får fradrag for anførte utgifter.

I dommen får Lodden medhold i at ligningen for de to årene oppheves. Han får også tilkjent 150.000 kroner i sakskostnader. Men ved ny ligning skal det legges til grunn at spillegevinstene fra Betfair er gjenstand for kapitalbeskatning. Loddens spillegevinster fra Betfair utgjør vel 1,5 millioner kroner av en total tvistesum på cirka 3,5 millioner kroner.

I dommen fremgår det at Loddens kontantøkonomi er mangelfullt belyst.

Lodden forklarte under hovedforhandlingen at kontante inntekter og utgifter ved pokervirksomheten ikke nødvendigvis fremkom av kontoutskrifter.

Upresis

«Som eksempel nevnte Lodden at innskudd på 40.000 euro ved turneringen «ETP Monte Carlo» i 2006, hvor han sponset fire spillere, ble betalt med kontanter som var tatt med fra Norge», heter det i dommen.

– Formuleringen er upresis, sier Loddens advokat Knut-Olaf Skarvang i Deloitte Advokatfirma.

Skarvang sier disse kontantene var et tema i retten.

– Det som ble diskutert var at det var mange måter å flytte penger på. Noen kontanter hadde han med seg, noen penger ble lånt på stedet og noen penger hadde han overført mellom kasinoer. Det var aldri noen avklaring på pengestrømmen, og det var heller ikke formålet med rettssaken, sier Skarvang.

Skarvang er veldig godt fornøyd med hovedresultatet som er at ligningen ble opphevet.

– Det var den viktigste delen. Dermed blir det ny behandling i Skatteetaten av kostnader og hele inntektsoppgjøret til Lodden. Så var det en del som gikk på beskatning av spillegevinstene fra Betfair der retten mener disse skal være gjenstand for kapitalbeskatning. Det er egentlig en prinsipiell sak som får betydning for alle spill i hele EØS-området. Der er jeg ikke sikker på at siste ord er sagt, sier Skarvang.

Som forventet

I en kommentar skriver Skattetaten at dommen er som forventet og at etaten er tilfreds med at retten er enig i Skatteetatens vurdering av at spilleinntekter fra Betfair ikke er skattefrie. Dommen er på dette punktet i tråd med Skatteetatens oppfatning og praksis i tilsvarende saker.

Skatteetaten er også fornøyd med at fakta i saken er blitt ytterligere opplyst slik at etaten har et noe bedre faktagrunnlag når saksøkers ligninger for årene 2006 og 2007 nå skal vurderes på nytt.

«Spilleinntekter fra Betfair ansees ikke å falle inn under skattefritaksbestemmelsen i skattelovens § 5–50 annet ledd bokstav d). De generelle betraktninger som fremkommer i dommen vedrørende hva som faller inn under unntaksbestemmelsen er i tråd med Skatteetatens oppfatning og praksis i tilsvarende saker, uttaler Merete Troli, underdirektør på kontroll i Skatteetaten, tilknyttet riksprosjekt e-handel.

Les også:

Trendslaven  

Ansatte ut mot sparket Yara-sjef

Asia i dag: Zombier truer Kina (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.